Het geheugen onthoudt vanaf het eerste drankje het prettige gevoel van alcoholgebruik. Daarnaast zorgt alcohol voor veranderingen in de hersenen, waardoor de neiging ontstaat meer te drinken.

Onderzoekers van de University of California San Francisco bestudeerden de reactie in de hersenen van muizen die gedurende 24 uur een fles met alcohol aangeboden kregen. Bij muizen die alcohol hadden gedronken, trad een verandering op in dopamine-receptor D1, vergeleken met muizen die alleen maar water dronken. Deze verandering was ook te zien als muizen die nog nooit alcohol hadden gedronken maar 4 uur werden blootgesteld aan alcohol.

De ‘beloning’ die optreedt na het drinken van alcohol, versterkt de behoefte hieraan. Dat mechanisme lijkt dus al na de eerste keer drinken te ontstaan
Eerdere onderzoeken toonden al aan dat D1 neuronen een cruciale rol spelen bij het ontstaan van het prettige ‘high’ gevoel dat ontstaat bij het drinken van alcohol. Bij muizen die eenmalig alcohol hadden gedronken, bleek de kans hierdoor groter dat ze later nog een keer alcohol zouden drinken.

Beloning
Deze inzichten kunnen van belang zijn bij het begrijpen van neurologische veranderingen in de hersenen van mensen die met een alcohol- of drugsverslaving te kampen hebben. De ‘beloning’ die optreedt na het drinken van alcohol, versterkt de behoefte hieraan. Dat mechanisme lijkt dus al na de eerste keer drinken te ontstaan.

Jongeren
Drankmisbruik en binge drinking is een toenemend probleem onder jongeren. Hoewel jongeren minder vaak drinken dan volwassenen, drinken ze wel meer. Meer dan 90% van de alcohol die ze drinken, consumeren ze in binge-drink sessies.

In de Verenigde Staten consumeren kinderen en jongeren tussen 12 en 20 jaar landelijk 11% van de totale hoeveelheid alcohol. Op 15-jarige leeftijd heeft 35% van de tieners minstens één alcoholische drank genuttigd. Op de leeftijd van 18 jaar is dit ongeveer 86%.
Van de kinderen die proefden zegt 26,6% van plan te zijn later te gaan drinken, tegenover 8,7% van de kinderen die nog geen alcohol hadden geproefd


In België heeft 38% van de kinderen tussen 9 en 12 jaar al eens alcohol geproefd. Kinderen die al een slokje alcohol proefden, hebben de intentie om later ook alcohol te gaan gebruiken. Van de kinderen die proefden zegt 26,6% van plan te zijn later te gaan drinken, tegenover 8,7% van de kinderen die nog geen alcohol hadden geproefd.

Inzicht in de neurologische paden die een rol spelen bij het ontstaan en in stand houden van een alcoholverslaving, helpt bij de ontwikkelingen van middelen die de behoefte aan alcohol kunnen verminderen.

Fotocredits: Alcohol, Pixabay
Dit artikel afdrukken