De tong wordt gaar gepocheerd in een klassieke bouillon met wortel, laurier, ui, peperkorrels en bleekselderijstelen. Die had ik niet, maar verving ik door de steeltjes van de bos peterselie die ik wel in de koelkast had liggen. Ik deed er ook nog een tak van de maggiplant bij, en wat zout. Een uurtje of anderhalf à twee op een heel zacht vuurtje en hij was mooi gaar. Uit de bouillon halen, en ontvellen terwijl hij nog warm is. Best even een rotklus, maar ook meteen de test of ie voldoende gaar is - laat het vel niet los, dan is het nog niet zover. Daarna rustig verder laten afkoelen.

Voor de aardappelsalade kook ik op aanraden van Lucette de aardappels in de bouillon, en de laatste 8 minuten doe ik ook de eieren erbij. Daarna de aardappelen en de eieren in kleine stukjes snijden (hoe kleiner, hoe fijner de salade), en in een schaal doen. De verse kruiden erbij: dragon, peterselie, bieslook, salie. En kappertjes natuurlijk en in stukjes gesneden augurken, eventueel een lente-uitje. Dan terwijl de aardappels en eieren nog warm zijn alles mengen met een lekkere mayonaise - zelfgemaakt, of in mijn geval: Amora mayonaise de Dijon, daar zit wat mosterd in. Proeven, met zout en peper op smaak brengen. Rustig laten afkoelen.

Ben je lekker de hele zondagmiddag in de weer geweest, kun je het resultaat pas de volgende dag proeven! Alle smaken mengen beter als het een aantal uren blijft staan, of een nachtje. Dus wij aten maandag kalfstongplakken met aardappelsalade, en dinsdag weer, bepaald geen straf. Toen was de salade op, terwijl er nog een flink stuk tong over was (met keelstuk). Dat heb ik woensdag in stukjes gesneden, er met champignons en een sjalotje en wat van de bouillon een lichte ragout van gemaakt. Met doperwtjesrisotto alweer een feestmaal.
Maar de allergrootste genieters van deze 'tongdagen' bleken onze illegale tafelgenoten. De katten vonden de tong zó lekker, dat er geen stukje afsnijdsel verloren is gegaan. Van hen mag tong iedere dag!
Dit artikel afdrukken