We slepen jaarlijks nogal wat varkens levend over onze grenzen naar verre oorden. Biggetjes. Ze zijn Nederlands, maar heten later Frans, Spaans, Italiaans, Duits of Ardens. Daar zijn ze immers afgemest. Maar je blijft toch 'n Nederlander, al woon je al jaren in California, de Sierra Nevada of Parma?
Toen we dit koeienetiketje op onbewerkt IERS voordeelvlees uit de Bonusaanbieding van vorige week zagen, kreeg de redactie een idee: zet op hammen en andere vleeswaar nou eens waar het varkentje geboren is.
Dat staat er nl. nooit op. Let maar eens op en vraag er naar. Bij je slager, bij AH, bij de Lidl, bij de C1000, bij de Jumbo, bij Poiesz (voor de Noorderlingen) en bij Linders (voor de Zuiderlingen).
We bedoelen: verplicht het wettelijk, naast de aanduiding waar de dieren zijn afgemest, geslacht en uitgesneden.
Van de kleine Europese varkentjes worden nl. de meeste in Nederland en Denemarken geboren. Het zou toch wat zijn als die officiële Parmahammen en Serrano's plotseling uit Best, Boxtel en Borgharen blijken te komen. Ze gingen voor minder dan € 25 levend en nog helemaal heel het land uit (op een kilo of 25) en hun billen liggen een tijdje later bij de super voor zo'n € 4 per licht onsje. Daar zit een aardige 'waardecreatie' tussen.
Daarom wil foodlog.nl van de lezers weten: had de Partij van de Dieren of Henk Jan Ormel (CDA) een dergelijke motie in de 2e Kamer moeten indienen tijdens het dierenwelzijnsdebat in de 2e Kamer?
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
bus haal je vlees bij de echte ambachtelijke slager als je wilt weten waar je beesten vandaan komen
de 4 g's zijn al bij de gewone slager te vinden hij moet dezen namelijk aan u kunnen tonen bij ons zijn ze inzichtbaar in de winkel
Zet alles maar op het etiket, het complete curriculum vitae van het varken. Was bij de padvinderij, hobbies, voorkeur voor maïsvoer, ging na de lagere school naar vmbo-voeding. Ging met vakantie naar Italïe. Ontmoette daar een aardige slager, bleef hangen....
Dick, dat ben ik helemaal met je eens. Mijn opmerking over de mestwetgeving was niet bedoeld om het goed te praten. Volgens mij is die wetgeving juist een kans om het probleem aan te pakken.
Carolien, maar die mestwetgeving komt weer voort uit het feit dat we hier zoveel biggen hebben dat het land zou meuren als een gierput als we het allemaal uit zouden rijden. De verhouding land/varkens is totaal scheef.
Wij zitten met de dure stront en een onderbetaalde varken en de Parmezaan met de ham, marge en goed bruikbare vruchtbare stront op een koopje toe.