Naar aanleiding van de hoog oplopende discussies en vooruitlopend op het definitieve oordeel van de Raad van State, worstelen winkelbedrijven met de vraag hoe ze om moeten gaan met de Zwarte Pietenkwestie. Voor het merendeel van de bedrijven zal Sint in 2014 nog gewoon vergezeld gaan van Zwarte Piet, maar voor 2015 is het nog maar de vraag.

HEMA wel/niet tegen Zwarte Piet
Deze week ontstond ophef omdat de HEMA zou hebben besloten Zwarte Piet uit het assortiment te verwijderen. Onder andere De Telegraaftrok erover aan de bel. De HEMA ontkende de Zwarte Pieten-ban. Wel valt te constateren, zo meldt Nieuws.nl, dat er nu al weer pepernoten in de HEMA-winkels te koop zijn. Zónder Zwarte Piet op de verpakking.

Vermommen met pruiken, snorren en baarden
Het Sint Nicolaas Comité kwam deze week ook met een aanbeveling. In Trouw melden Ineke Strouken en Frits Booy dat de stoet van Sinterklaas uitgebreid zou kunnen worden met 'andere blanke 'knechten' en functionarissen', vermomd met pruiken, snorren en baarden. 'Om iedereen tegemoet te komen in de discussie rond Zwarte Piet, zou de steun en toeverlaat van Sinterklaas met zwarte vegen geschminkt kunnen worden. Dan ontstaat de zogeheten roetpiet. Ook zouden er veel meer historische figuren in het gevolg van Sinterklaas mee moeten lopen, zoals bijvoorbeeld matrozen, lakeien en soldaten. Dat was in het verre verleden ook het geval', schrijft Trouw.
Dit artikel afdrukken