Omdat ik wel eens heb geroepen dat je vers moet heruitvinden en omdat we hier zo kritisch zijn werd me gevraagd of ik mee wilde helpen bij het kiezen van de beste versmarkteer van volgend jaar. Ik vroeg de organisatoren of ze eigenlijk wel wisten wat ze bedoelden met vers. Ze bleken uiterst geslepen en draaiden het om.

Ik vroeg wat de organisatie bedoelt met 'vers':
- vers ontdooid? (zoals alle verse vis)
- vers gesneden in plaats van voorverpakt?
- vers in blik gedaan?
- vers ingevroren in plaats van oud vers dat al een dag of 5-7 onderweg is voor je het kunt kopen?
- vers uit een begast zakje sla?
- vers van de koude grond?
- net van de tomatenplant gesneden? (met nog zo'n geurig kroontje)
- lekker afgehangen en gerijpt vlees van 4 weken oud?

Ik sprak af dat ik alleen mee wou doen als we foodlog's definitie van vers gaan gebruiken. Dat wilde de organisatie wel. En nou zitten we er dus mee. Niemand weet wat vers is, ook onze wetgever niet. Wij wel? Help!




Toevoeging 12:12h. Wouter Klootwijk stuurt me zojuist de volgende foto voor deze discussie: wanneer zijn eieren vers en wanneer zijn ze extra vers? Dat zijn ze als ze minder oud zijn dan 'gewone' (vrijwel altijd oude) eieren.Probleem, want wat moeten consumenten nu vinden van extra vers? Minder oud?

image
Dit artikel afdrukken