Robin Kok gaat al jaren naar de paardenslager voor een lekker stukje bief. Van de haas. Maar er is tegenwoordig wat raars met dat vlees, merkt ze.
Ik ga al een paar jaar regelmatig of beter gezegd af en toe naar een paardenslager. Daar koop ik dan een flink stuk paardenbiefstuk. Wegens lekker en goedkoop en weer eens iets anders. Maar nu heb ik al een keer of drie dat ik thuis kom met een stuk dat de structuur heeft of het beest door een monstertruck is overreden. Van buiten ziet er gewoon uit, maar van binnen lijkt het vlees wel aan gort.
Wat in godsnaam heeft de slager hiermee uitgespookt? Het erge is dat ik nog specifiek vraag of ze ook biefstuk van de haas hebben. 'Ja hoor", zeggen die slagersmeisjes dan met een stalen gezicht, maar wat ze me vervolgens laten zien ziet er echt niet uit als haas. En daar kan je dan een discussie over voeren, maar dat heeft geen enkele zin.
Dus dan denk ik 'nou ja, een ander stuk biefstuk is ook goed, maar probeer mij niet wijs te maken dat het haas is'.
Hieronder staat mijn 'paardenvlees van vroeger'. Het was indertijd te koop voor 6,50 de kilo. Boven dit artikel de foto van het 'overreden vlees', nu te koop voor 10 euro de kilo. Maar zulk 'overreden vlees' wil ik nog niet voor een euro hebben. Of nou ja, misschien om mager gehakt van te draaien of filet americain van te maken, maar dat wil je zo toch niet eten? Wat doet de paardenslager met de paardenbief om 'm zo te vernachelen?
Fotocredits: Robin Kok
Dit artikel afdrukken
Wat in godsnaam heeft de slager hiermee uitgespookt? Het erge is dat ik nog specifiek vraag of ze ook biefstuk van de haas hebben. 'Ja hoor", zeggen die slagersmeisjes dan met een stalen gezicht, maar wat ze me vervolgens laten zien ziet er echt niet uit als haas. En daar kan je dan een discussie over voeren, maar dat heeft geen enkele zin.
Dus dan denk ik 'nou ja, een ander stuk biefstuk is ook goed, maar probeer mij niet wijs te maken dat het haas is'.
Hieronder staat mijn 'paardenvlees van vroeger'. Het was indertijd te koop voor 6,50 de kilo. Boven dit artikel de foto van het 'overreden vlees', nu te koop voor 10 euro de kilo. Maar zulk 'overreden vlees' wil ik nog niet voor een euro hebben. Of nou ja, misschien om mager gehakt van te draaien of filet americain van te maken, maar dat wil je zo toch niet eten? Wat doet de paardenslager met de paardenbief om 'm zo te vernachelen?
Fotocredits: Robin Kok
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat hoeft Zé me niet uit te leggen, Dick, dat hij er verstand van heeft, dat weet ik natuurlijk allang! Ik had ook stiekem gehoopt dat hij zou reageren.
Maar ja, ik ben nogal eigenwijs, ik neem niet altijd alles aan, ook niet van een expert. En ja, ik weet hoe idioot dat klinkt. :-)
Dick, 3/4 van de Nederlanders eet regelmatig snacks. Minder dan 1 % eet paardenbiefstuk.
Robin, ik durf Jack, zijn ogen en expertopinie wel te vertrouwen. Hij heeft er echt verstand van, dat moet hij zelf maar uitleggen.
Als dit vaker voorkomt, is er sprake van een patroon. Jack, gaat er tegenwoordig meer paard naar de slagerij dan naar Cora van Mora?
Ja, maar dat ga ik dus niet doen, vragen om een vergoeding.
Marc dacht eerder dat ik 'mans' genoeg ben, maar dat ben ik dus niet. Ik heb helemaal geen zin in discussie en gedoe. Ik neem liever mijn verlies. Al was dit waarschijnlijk wel de laatste keer, want zo gek ben ik ook weer niet.
Heb ook nog goed nieuws. Deze kwaliteit paardenvlees wordt 9 van de 10 keer voor een aangepaste prijs geleverd aan de slager. Die moet dan niet moeilijk doen en het tegen een lagere prijs aan de consument leveren. Ook - daar heb je waarschijnlijk gelijk in - ziet het vlees er uit dat het vermalst is. Al met al voldoende reden om aan je slager te vragen om deze miskleun te vergoeden.