De buxusmot vormt de laatste jaren een steeds groter probleem voor buxusplanten in de tuin. Sommige buxusbezitters gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot. Regelmatig gebeurt dat ook met middelen die wettelijk niet zijn toegelaten.

De rupsen van de buxusmot zijn geliefd voedsel voor verschillende vogels, waaronder de kool- en pimpelmees. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot, kan leiden tot een verhoogde sterfte van jonge mezen in de nestkast. In 2018 heeft CLM enkele dode jonge mezen onderzocht op plaatsen in de stad waar ook de buxusmot werd bestreden. Vergeleken met mezen uit een bosgebied bevatten de ‘stadsmezen’ aanzienlijk meer bestrijdingsmiddelen.

Dit jaar willen we het onderzoek uitbreiden. Door meer dode jonge mezen te analyseren kunnen we meer zeggen over de relatie tussen buxusmotbestrijding en de bestrijdingsmiddelen die we in de mezen vinden. Jij bent onmisbaar bij dit onderzoek! Wanneer je in je tuin plotseling veel dode mezen vindt in de nestkast én er chemische buxusmotbestrijding bij jou of de buren heeft plaatsgevonden, dan onderzoeken we graag de dode jonge mezen op bestrijdingsmiddelen.

Hier lees je hoe je het onderzoek kunt steunen.

Adriaan Guldemond
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken