België maakt veel gebruik van proefdieren. Op basis van aantallen proefdieren staat ons buurland op een 5e plaats, meldt de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA.

Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië gebruiken meer proefdieren dan België. Nederland komt direct na België op zesde plaats. Wij worden weer gevolgd door Zweden, Ierland en Denemarken.

Ieder jaar worden in de Europese Unie zo’n 22 miljoen proefdieren gebruikt voor onderzoek. In een rapport van de Europese Commissie werden de proefdierstatistieken van de jaren 2015, 2016 en 2017 in kaart gebracht en geëvalueerd.

Niet alleen het aantal proefdieren, maar ook de manier waarop de proefdieren worden gebruikt in de experimenten varieert tussen EU-lidstaten. Belgische proefdieren lijden in bijna 1 op de 5 gevallen ernstige pijn. Nederland doet het wat dat betreft stukken beter: slechts 3,05% van de proefdieren lijdt ernstige pijn. Daarmee staat Nederland op de 21e plaats.

Opvallend nieuws in het EU-rapport: van de 22 miljoen proefdieren worden er 12,6 miljoen dieren worden gekweekt en gedood, zonder te worden gebruikt in een experiment.
Reageer
  • Deel
Druk af