Hij maakt het zojuist bekend. Jan Robben - ja, die van de #strawberrymob en de smaakaardbeien- kapt ermee. Er is geen culi in Nederland die Jan niet heeft gepromoot.

Maar het werkte niet. Voor Jan valt het doek. Jan behoorde tot de veel bewierookte helden van de smaak. Velen staan er nauwelijks beter voor. Voor Jan is het klaar. Ik weet teveel en weet hoe het is gegaan. Het doet er niet meer toe. Iets anders is belangrijker.

Wat doet Nederland om z'n helden te helpen? Jan is een teler. Een boer. Geen marketeer, al stapte hij in een niche. Die sprong was te groot, maar het moet van iedereen. Rabobank, het ministerie van innovatie en de boerenkoepels. U moet weten dat afgelopen week eurocommissaris van land- en tuinbouw Dacian Ciolos in Nederland was. Ik was erbij. En weet u waar het gesprek vooral over ging? Hoe lang we nog door mochten gaan met teveel van hetzelfde produceren.
Ciolos vroeg om ideeën hoe het anders kan. Hij nodigde jonge boeren uit om ermee te komen.

Geweldig natuurlijk, maar daar wilde de zaal, vol jonge boeren en landbouwjournalisten, het niet echt over hebben. Daarom fietste ik triest weer naar huis. Ciolos' woorden vielen grotendeels als Onan's zaad op de stenen. Nederlanders dromen niet en kunnen niet 'om'denken, zelfs niet voorzichtig.Groots en meeslepend willen wij produceren. Zo financiert de bank nog altijd (al zegt'ie van niet en ik geloof dat, maar ze hebben geen flauw idee wat ze anders moeten doen), zo denkt het ministerie en zijn Wageningen (al zeggen ook zij van niet en hebben ze daar al evenmin het minste idee). Hoe je een teler, tuinder of boer helpt een marketeer of op z'n minst marketable te worden? Niemand die bedenkt dat het daar om gaat.

Helden van de smaak? Ze zijn ten dode opgeschreven in dit land dat geen idee heeft hoe het met de toekomst van zijn land- en tuinbouw om moet gaan. Niettemin blijven de bestuurderen roepen hoe belangrijk die is voor onze export. We moeten het zo nodig winnen van landen waar het veel goedkoper produceren is. Zo helpen we alles om zeep.
Dit artikel afdrukken