Een unieke (rechts)zaak over smaak. De makers van Heks’nkaas hebben Smilde Foods gedaagd, omdat die een 'namaakvariant' van hun originele Heks'nkaas op de markt zouden hebben gebracht. Volgens de aanklagers 'schaadt [de Witte Wieven kaas] van Smilde Foods dankzij de nagenoeg gelijke smaak en geur de auteursrecht van Heks’nkaas.' ,schrijft De Levensmiddelenkrant.

Auteursrecht beschermt geur, dus ook smaak
Het is voor het eerst dat een bedrijf een beroep doet op het auteursrecht om een smaak te beschermen. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad uit 2006 is het mogelijk een geur - en smaak - te beschermen. Toen ging het over parfum. Nu ligt de eerste concrete casus over 'smaak' voor.

De directeur van Heks'nkaas, Michel Wildenborg, ziet de procedure vol vertrouwen tegemoet. "We weten dat het succes van ons product met name te danken is aan de bijzondere en originele smaak van Heks’nkaas”. Een smaak die tot stand is gekomen dankzij een "intensief en complex creatief proces". Andere bedrijven willen dan meeliften op zo'n succes. "Wij hebben geprobeerd die bedrijven te waarschuwen de smaak van Heks’nkaas niet te kopiëren. Helaas is het voor een enkeling kennelijk toch te verleidelijk gebleken en is het nu nodig de rechter te vragen de smaak van ons product te beschermen door middel van het auteursrecht."

De gewraakte Witte Wieven kaas is vooralsnog alleen verkrijgbaar bij de Aldi. Wanneer het geding dient is nog onbekend.

Fotocredits: www.heksnkaas.nl
Dit artikel afdrukken