We hadden het gisteren op Foodlog al over 'foute sportsponsoring' door fastfoodgigant McDonald's. Wielrenner Bauke Mollema noemde het in een tweet 'bizar' dat de langste rij in het Olympische Dorp dagelijks bij de 'ongezonde vreetschuur' van die sponsor staat.

Dubbele moraal
Prompt meldde Niels Willems in de draad dat het NOC*NSF Yuri van Gelder wegens drankgebruik van de Spelen heeft uitgesloten. 'Wat een dubbele moraal', was onmiddellijk de reactie.

Het Holland Heineken House biedt immers onderdak aan bezoekers van de Spelen om lekker samen een biertje te drinken.

Ook op twitter kwam precies dezelfde discussie op gang.


Prompt reageerde de bierbrouwer met de opmerking dat Heineken de Spelen 'niet sponsort' in reactie op een tweet van @nutwerk. Later moest de brouwer toegeven dat het niet de Spelen maar wel het NOC*NSF sponsort.Je kon er op wachten. Zoals McDonald's van Mollema, kreeg Heineken van het publiek te horen dat sportsponsoring misschien wel niet zo'n goed idee meer is.Heineken maakte zijn serie antwoorden aan @ericvanb af met zinnen die uit de officiële corporate communicatieteksten van het bedrijf komen en schreef dat zijn Holland House dient als "ontmoetingsplek gedurende de Spelen. Het gaat zonder zeggen dat alcohol en sport niet hand in hand gaan. Echter, het genieten van en kijken naar sport is een sociale aangelegenheid en dat is wat ons interesseert. Het beleven van sport in het bijzijn van anderen en het delen van emoties; dat rechtvaardigt het drinken van een glas Heineken bier samen zeker."

Kan Heineken na Van Gelder nog wel aan sportsponsoring doen of moet Van Gelder weer gewoon toegelaten worden ondanks zijn biertje buiten het Dorp?
Het ergste blijkt dus dat Heineken - inmiddels met enige gêne, getuige de tweet van gistermorgen om 11:19 uur - het NOC*NSF sponsort. Dat is dus de club die Van Gelder naar huis stuurde. Zijn drankmisbruik vond 'tegen de regels in' plaats 'buiten het Olympisch Dorp'. Van Gelder was kanshebber op een médaille. "Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar" sprak Maurits Hendriks, chef de mission van NOC*NSF. "Binnen ons team is dit gedrag niet te tolereren", zei Hans Gootjes, technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Maar hoe kun je dan feestvieren over médailles in een Heineken Huis?

Beetje dom
Heineken was gisteren op twitter 'een beetje dom' óf het NOC*NSF had maar beter de andere kant op kunnen kijken toen Van Gelder even een rondje buiten het Dorp deed. De gêne waarmee Heineken twitterde laat immers zien dat het bedrijf de dubbele moraal heel goed aanvoelt, maar ontkent. De vraag stelt zich: kan Heineken na Van Gelder nog wel aan sportsponsoring doen of moet Van Gelder weer gewoon toegelaten worden ondanks zijn biertje buiten het Dorp?

Dit artikel afdrukken