Vanaf november is al het bier dat door de Heinekenbrouwerij in Göss (Oostenrijk) gebrouwen wordt, volledig met hernieuwbare energie gebrouwen. Het eerste fossielvrije bier is dan een feit.

Wereldwijd 20% hernieuwbaar
De brouwerij in Göss produceert jaarlijks ruim een miljoen hectoliter bier. Dat gebeurt al met 100% lokale grondstoffen. De brouwerij schakelt nu ook over op 100% hernieuwbare energiebronnen, namelijk zon en biomassa. Op dit moment is 20% van Heinekens energieverbruik uit hernieuwbare bronnen afkomstig, meldt Duurzaam Bedrijfsleven op basis van een interview met Michael Dickstein, directeur Global Sustainable Development bij Heineken.

Dickstein vertelde ook dat Heineken samen met de VN-organisatie United Nations Industrial Development Organization (Unido) onderzoekt of en hoe een brouwerij in Afrika zijn energieoverschot zou kunnen delen met de lokale bevolking. In Afrika koopt Heineken inmiddels 48% van zijn grondstoffen lokaal in.

Voor 1 liter bier is 3,9 liter water nodig
Heineken publiceerde woensdag zijn duurzaamheidsjaarverslag over 2014. Daaruit bleek dat de brouwer sinds 2008 75 miljoen euro heeft weten te besparen door energie- en waterbesparende maatregelen. Voor iedere hectoliter bier die gebrouwen werd in 2014, was 3,9 hectoliter water nodig. In 2020 moet dat nog maar 3,5 hectoliter zijn. Sinds 2008 is de CO2-uitstoot per hectoliter bier met 30% gedaald. Heineken heeft zichzelf duurzaamheidsdoelen gesteld op 4 gebieden: water, CO2-uitstoot, lokale grondstoffeninkoop en 'matig alcohol'-campagnes.

Klinkt goed, fossielvrij bier. Maar zou Heineken ook de energie die nodig is voor het maken van zijn machines, gebouwen, flessen en het transport van zijn biertjes meetellen?

Fotocredits: 'Heineken ice cold', aymen_bet
Dit artikel afdrukken