Wereldwijd 20% hernieuwbaar
De brouwerij in Göss produceert jaarlijks ruim een miljoen hectoliter bier. Dat gebeurt al met 100% lokale grondstoffen. De brouwerij schakelt nu ook over op 100% hernieuwbare energiebronnen, namelijk zon en biomassa. Op dit moment is 20% van Heinekens energieverbruik uit hernieuwbare bronnen afkomstig, meldt Duurzaam Bedrijfsleven op basis van een interview met Michael Dickstein, directeur Global Sustainable Development bij Heineken.
Dickstein vertelde ook dat Heineken samen met de VN-organisatie United Nations Industrial Development Organization (Unido) onderzoekt of en hoe een brouwerij in Afrika zijn energieoverschot zou kunnen delen met de lokale bevolking. In Afrika koopt Heineken inmiddels 48% van zijn grondstoffen lokaal in.
Voor 1 liter bier is 3,9 liter water nodig
Heineken publiceerde woensdag zijn duurzaamheidsjaarverslag over 2014. Daaruit bleek dat de brouwer sinds 2008 75 miljoen euro heeft weten te besparen door energie- en waterbesparende maatregelen. Voor iedere hectoliter bier die gebrouwen werd in 2014, was 3,9 hectoliter water nodig. In 2020 moet dat nog maar 3,5 hectoliter zijn. Sinds 2008 is de CO2-uitstoot per hectoliter bier met 30% gedaald. Heineken heeft zichzelf duurzaamheidsdoelen gesteld op 4 gebieden: water, CO2-uitstoot, lokale grondstoffeninkoop en 'matig alcohol'-campagnes.
Klinkt goed, fossielvrij bier. Maar zou Heineken ook de energie die nodig is voor het maken van zijn machines, gebouwen, flessen en het transport van zijn biertjes meetellen?
Fotocredits: 'Heineken ice cold', aymen_bet
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Joep, alle beetjes helpen zeg jij, wel dat is haast altijd waar, maar met betrekking tot klimaat volstrekte onzin. Alleen grote stappen helpen (misschien). Misschien, omdat vele klimatologen waarmee ik heb gesproken het hebben over irreversable climatic change!
Tja, dat is commercie en communicatie. Het gaat hier over het pilsje in Oostenrijk en niet over dat uit Afrika.
En wat het schone drinkwater betreft kijk ik met belangstelling uit naar de ontwikkeling in de efficiëntie van de zonnecel. Als de efficiëntie verbeter van de zonnecel door blijft zetten is het niet uitgesloten dat over 15 tot 20 jaar elektriciteit uit zonnecellen nagenoeg gratis is. We krijgen dan een heel andere wereld orde, geen oorlog meer over fossiele energie, en kunnen overal op aarde schoon drinkwater produceren. En als we schoon water ter beschikking hebben kan ook voedsel verbouwd worden.
Ton, dat ben ik met je eens; alle beetjes helpen.
Maar bij de consument komt "fossielvrij bier" over alsof de ecologische voetafdruk van een pilsje in Afrika nu neutraal is. Voor de de producent geldt het productieproces; voor de consument het geheel. Daarna komt nog de koeling, de verwerking of recycling van de afvalproducten.
Ik werd geïnspireerd door de voor consumenten bedoelde Arte documentaire:
De ecologische voetafdruk (Arte replay)
Joep, het verbeteren van de wereld begint nog altijd met het zetten van de eerste stap. En als ik je reactie lees bekruipt me het gevoel dat je liever hebt dat ze niets doen. De problematiek die je aansnijdt is een verdeelprobleem, van een heel andere orde dan de uitdaging om productie systemen duurzamer te maken. Ik vind het een compliment waard voor iedere organisatie die jaar in jaar uit aandacht heeft om hun productiesysteem duurzamer te maken. En ook het feit dat Heineken probeert in Afrika haar rest-energie nuttig in de omgeving aan te wenden, verdient steun. Deze uitdaging ligt er niet alleen in Afrika, maar ook in Nederland. Afgelopen week is door Minister Kamp de 'warmte-brief' gepresenteerd aan de tweede kamer. Daarin komt de problematiek aan de orde hoe we in Nederland onze warmte behoefte moeten verduurzamen. Als we minder afhankelijk van aardgas willen/moeten worden, zullen we echt serieus moeten gaan nadenken hoe we restwarmte/energie uit productie processen nuttig gaan gebruiken. Dat kan alleen als je een eerste stap durft te zetten en daarbij misschien ook niet in een keer alle wereldproblemen oplost.
Klinkt goed, fossielvrij bier, maar dat is het niet.
Er zijn nog steeds Heinekenmedewerkers die met de auto naar het werk gaan.
De fabrieken zijn nog steeds aangesloten op het elektriciteitsnet.
Het meeste loon van alle medewerkers gaat op aan fossiele bestedingen zoals kleding, auto's, verwarming, elektriciteit, voedsel, (vlieg)reizen, want anders kan het bijna niet.
Hoe compenseert Heineken het verlies van die 3,9 liter drinkwater in landen waar het vaak nog niet uit de kraan komt? Of wordt er 3,9 liter drinkwater per liter bier vanuit Nederland op duurzame manier naar Afrika verscheept?
Schoon drinkwater is een primaire levensbehoefte, bier en Coca-Cola niet. Maar bier en Coca-Cola zijn overal in de wereld te verkrijgen, schoon drinkwater niet. Vinden wij dat normaal?
Ik niet!