Het merk Ranja werd oorspronkelijk in 1920 op de markt gebracht door de Groningse drankfabrikant C. Polak & Zn. Polak maakte likeuren en in navolging daarvan ook siropen, zoals de originele Grenadine. Om ook de markt van geheelonthouders te kunnen bedienen, ontwikkelde Polak vervolgens Ranja. Polak stond bekend om zijn grootscheepse reclamecampagnes, waar ook het figuurtje Ranja Rienes een rol in speelde.

'Zoetstoffen en kleurstoffen eruit en nog maar 5 ingrediënten'
Hoewel ranja in de loop der jaren bijna een soortnaam is geworden, heeft Hollands MerkGoed toch het merkrecht kunnen verwerven. Andere siropen mogen zich dus geen 'ranja' noemen. De investeerders, waaronder mensen met ervaring in het sap-vak, hebben wel de uitstraling, maar niet de receptuur van Ranja overgenomen. 'Zoetstoffen en kleurstoffen eruit en enkel vijf ingrediënten moeten de basis zijn', schrijft De Levensmiddelenkrant. Dat lijkt op de manier waarop onlangs ook frisdrank Exota zijn come-back maakte. Beide producten zijn puurder dan hun origineel.

'Heimweemerken'
Nederlands MerkGoed verwacht dit jaar met nog twee 'nostalgie-producten' op de markt te komen, een sportmerk en nog een voedingsmerk. De investeringsmaatschappij zegt zich toe te leggen op het terugbrengen of opnieuw laten groeien van bekende Nederlandse merken. In die markt is het nieuwe bedrijf een concurrent van het sinds 2005 bestaande 'fonds voor heimweemerken' Neerlands Glorie van NPM, schrijft het FD.

'Samen de merken weer succesvol maken'
Nederlands MerkGoed denkt voldoende onderscheidend te kunnen opereren. Niet alleen richt Nederlands MerkGoed zich op kleinere bedrijven (€ 2 - 20 miljoen), ook werkt de jonge participatiemaatschappij nauw samen met de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. "'Wij zijn heel erg hands-on. We brengen niet alleen onze financiële kennis in, maar ook onze commerciële kennis. We willen samen met de ondernemers die merken weer succesvol maken. We merken dat veel ondernemers die nauwe samenwerking ook op prijs stellen."

Fotocredits: Wikimedia
Dit artikel afdrukken