Teneinde inzicht te krijgen in hoe antibiotica-resistentie zich onder mensen verspreid, bezochten wetenschappers van de universiteit van Newcastle, Rishikesh en Haridwar, twee Indiase 'heilige plaatsen' aan de Ganges. Ieder jaar komen daar in de maanden mei en juni honderdduizenden mensen bij elkaar. De normaal schoon en helder vloeiende rivier raakt tijdens de festivals onherroepelijk besmet met menselijke uitwerpselen en dus darmbacteriën - en daar waren de wetenschappers erg nieuwsgierig naar.

Antibioticaresistentie van bacteriën wordt veroorzaakt door van nature voorkomende genen. Die genen zijn gelegen op de zogeheten 'plasmiden', DNA-ringen die eenvoudig van de ene bacterie op de andere kunnen overgaan en hun genetische eigenschappen zo snel kunnen doorgeven. De meeste mensen dragen wel een darmbacterie met de resistentie-genen bij zich, maar hebben daar geen last van - tot ze die antibiotica nemen.

Uit de monsters die professor David Graham en zijn team namen bleek dat het niveau van de antibioticaresistente genen in het rivierwater in mei en juni maar liefst 60 keer hoger lag dan normaal. Dat lijkt er op te wijzen dat resistente darmbacteriën met de feces in de rivier spoelen. Daar kunnen de plasmiden snel naar andere micro-organismes overgaan, waardoor de kans dat mensen resistente bacteriën binnenkrijgen als ze rivierwater drinken of zich wassen enorm toeneemt. Ze worden daar niet ziek van, maar dragen de resistente genen met zich mee als zij weer terugkeren naar hun normale verblijfplaats.

Grote bijeenkomsten zijn dus een manier om antibioticaresistente bacteriën van mens op mens over te dragen, concluderen de onderzoekers. Waarmee ze een extra waarschuwing willen meegeven aan gezondheidsautoriteiten, regeringen, artsen en epidemiologen om vooral de (indirecte) invloed van de omgevingsfactoren op de verspreiding van antibioticaresistentie niet de onderschatten, schrijft BBC News Health.
Dit artikel afdrukken