Het US Department of Agriculture werkt aan voorstellen om de snelheid van lopende banden met 25% te verhogen en het aantal inspecteurs van overheidswege met 40% te verlagen. Daarvoor zou de industrie zelf veiligheidsmaatregelen treffen, o.a. tegen bacteriële besmetting, zoals salmonella. De industrie juicht de voorstellen over het algemeen dan ook toe.
Medewerkers van kippenslachterijen, arbo-deskundigen en burgerrechten-belangengroepen dragen daartegen aan dat de hogere snelheden tot meer arbeidsongevallen en verwondingen zullen leiden. De burggerrechtenactivisten zijn op hun hand omdat van de arbeiders in kippenslachterijen 39% een hispanic achtergrond heeft, 16,3% gekleurd is en 7,8% van aziatische afkomst is.
De nieuwe wetgeving wordt in april verwacht - tot die tijd zullen de lobbyisten niet stil zitten.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat er gebeurt als je onafhankelijke controle uitkleedt en slagers hun eigen vlees laat keuren hebben we kunnen lezen in het Rekenkamerrapport over de NVWA.
Er spelen nog wat zaken:
- voedselveiligheid is ook aan de orde
- meer dan 40%! van de medewerkers krijgt reeds nu een carpaal tunnel syndroom
- de bandsnelheid zou van 140 naar 175 kippen per minuut ( 3 per SECONDE! ) gaan
- dat bacteriële verontreiniging zou verminderen is niet aangetoond en ongeloofwaardig
- kippenpoten worden nu al gebroken bij het ophangen
- reeds nu wordt ca 1% levend gekookt:
"In some citations, inspectors attributed the abusive treatment to line speeds.
At a Pilgrim’s Pride chicken plant in Georgia, for example, an inspector described being unable to stop a stream of live birds from being boiled to death.
“I was unable to safely position myself to remove the birds at rapid line speed before entering the scalder,” the inspector said in the report. “I proceeded to observe the automatic and backup killer and noticed there were numerous amounts of birds missing the automatic knife and the backup killer was not able to keep up.”"
De industrialisatie van de landbouw is op hol geslagen en out of control.
Waarom die tot in het absurde doorgedreven "efficiency-"waanzin als het mogelijk is met meer respect voor mens en dier ook een eerlijke boterham te verdienen?
Ik las nog eens terug. Kritiek op voedselveiligheid een Muppet-show noemen....
Hoe kun je voedselveiligheid overlaten aan "generaals' die op een dergelijke manier blijk geven van gebrek aan luistervermogen en zelfinzicht, beroepsdeformatie en minachting van hun klanten.
Als puntje bij paaltje komt, en de cijfers niet mooi genoeg zijn of rood dreigen te worden, blijken de benen telkens weer niet sterk genoeg om de weelde van zelfcontrole te kunnen dragen. Zie Vion. Zie van Hattem.
Onbegrijpelijk ook dat controles voor export intensiever zijn dan voor de eigen bevolking.