Mijn varkens zijn biologisch. Ik heb er twee. Gekocht van een slager die ze later weer terug wil kopen. Ik geef ze biologische ijs met slagroom, biologische vissenkoppen, biologische satésaus en een enkel verdwaald sigarettenpeukje. Alles wat de gasten van het eethuis, dat royale porties uitserveert, niet op konden. Maar officieel mag ik mijn varkens niet biologisch noemen en de slager mag dit niet op de koteletten stempelen: Ekodepeko. Daarvoor moeten hij en ik eerst toestemming vragen van het kantoor van Skal in Zwolle en die toestemming krijgen we tegen betaling en na het invullen van formulieren en onverwacht bezoek van een controleur. Zo maken we de gewoonste zaak ingewikkeld en onprettig. De gewoonste, want nog maar een eeuw geleden was alles biologisch en kon je niks anders kopen. En alle varkens waren opgebouwd uit afval. Daar waren ze voor; afval omzetten in waardevolle eiwitten.
Eigenlijk zouden spuitgasten en gifmengers een keurmerk moeten voeren: Gegarandeerd On Biologisch.
Maar omgekeerde wereld, vuiligheid is vrij, schoon voedsel moet verplicht gestempeld worden. Ook in Ierland. De Ieren zijn bang van Zwolle en andere biologische keurkantoren van de wereld.
Denk je een beetje ruim, dan is Ierland van ons en zijn wij van de Ieren. Allemaal Europa immers. Aldus kan ik trots op mijn Ierland zijn. Een prachtig land met heerlijke regenbuien waar het gras uitstekend van groeit. Bijna heel Ierland is eeuwig groen. Aan gras op zich heb je niet veel. Maar je kunt er beesten op laten grazen. Schapen zijn reuze geschikt voor gras. Ierland heeft net zoveel schapen als er mensen wonen, maar de schapen hebben heel veel meer ruimte dan de Ieren zelf. Ze zetten gras om in wol en uitstekend vlees. Het wordt lamsvlees genoemd zolang het schaap waar het van komt niet ouder is dan een jaar. Net als in Nederland. Ik was even op bezoek in Ierland om te kijken hoe het er toegaat in een slachthuis voor lammeren. Vredig! Het klinkt raar en stadse diervrienden willen er niet van weten, ze willen erge dingen horen over slachthuizen en over arme beesten die weten dat ze de dood tegemoet gaan.
Het slachthuis verkoopt twee soorten vlees. Natuurlijk lamsvlees en ‘organic’, dat in Nederland biologisch genoemd wordt. Maar wat is het verschil? Er is helemaal geen verschil. Er zijn wat regeltjes waaraan biologische schapenhouders moeten voldoen, maar eigenlijk komt het er op neer dat een schapenhouder die af en toe wat kunstmest toevoegt aan het gras op zijn hellingen – vlakke waterpasse weiden zijn er niet in Ierland – dan mag hij zijn lammeren niet biologisch noemen.
Dan zijn we er uit, zei ik tegen de Ierse agrarische sector, aan tafel bijeen. Ierland stopt gewoon met kunstmest, het land kan heel goed zonder, en alles wat dan van het grasland komt is vanzelf biologisch. Niet het beest, maar het land wordt ‘organic’. Wat zou dat een wereldsensatie zijn. En niks toestemming van Zwolle. Wie is hier nou de baas?
De Ieren keken me stomverbaasd aan. Zo simpel, daar hadden ze even niet van terug. Maar toen kwamen de bezwaren. Brussel gaat moeilijk doen. De Europese Commissie zal het niet goed vinden dat een heel land zich pardoes biologisch verklaart. Daarom doe ik het bij deze. Trouwens, de meeste Ierse schapenboeren gebruiken helemaal geen kunstmest. Dus: lamsvlees uit Ierland is volmaakt biologisch. Aan Skal in Zwolle heb ik maling en als het moet ook aan Brussel.
Wouter Klootwijk
Uitgebreide versie van een kortere in Het Noordhollands Dagblad
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Recentelijk heb ik nagedacht over het kippenproef gedoe hier. Er werd min of meer geconstateerd dat de een bioindustrie-kip hetzelfde smaakt als een biologische kip. Echter, kip die wat ouder is geworden is wel merkbaar lekkerder. Ikzelf heb vergelijkbare ervaring.
Maar ik heb begrepen dat bioindustrie nu de wijze van voedselproductie is die boven alles de productie maximaliseert. En als je kippen, in wat voor een hok dan ook, langer laat leven aleer je ze slacht dan maximaliseer je het aantal kilo's nu juist niet. Een bioindustrieel bedrijf dat zijn kippen langer laat leven om lekkerder vlees te produceren is opgehouden een bioindustrieel bedrijf te zijn! Ergo, volgens mij is geconstateerd dat kippen die volgens SKAL certificering biologisch zijn weliswaar niet per definitie lekkerder zijn, maar dat de bioindustrie kippen wel per difinitie minder lekker zijn.
Biologische voedselprodcutie is, naar mijn beste weten, een reactie geweest op het verontrustende idee dat de maximalisatie van voedselproductie ten koste is gegaan van de ekologie van het platteland. Er zal wellicht een dag komen dat de noodzaak ervan simpelweg verdampt. Dat zal dan te zien moeten zijn in de herstelde biodiverstiteit. Of hoe je dat ook wil noemen.
Co, neen, want schapen- en kangoeroevlees komen daar niet uit gecontroleerde kweek. Je moet de definitie van 'organic' nu ook niet gaan oprekken tot dingen waarvoor ze niet gemaakt is. Wild is wild en niet organic.
Anderzijds is "vertrouwen" volledig naief. Controle en verantwoording moet er zijn. Om dezelfde reden mag je geen leiders vertrouwen en geen sportlui. Zelfs al worden die laatsten met alle legale middelen omringd, dan nog gaan ze valsspelen en slikken. Tuinbouwers en schapenkwekers zijn niet anders.
Wouter,
Maar ook het schapenvlees en hertenvlees uit Nieuw-Zeeland en Kangoeroe vlees uit Australië is dus ook 100% biologisch?, alleen hebben veel landen het nog niet door dat ze eigenlijk marketing technisch (gratis) goud in de koelcel hebben hangen!.
Noem het geen "beyond organic", want onjuist. Dat is het enige wat ik zei.
Wouter de Heij@. Ja de boel is compleet dolgedraaid. Het gaat er niet om dat we de kennis en de kunde van telers en kwekers niet meer kunnen vertrouwen;die kennis en kunde hebben ze wel degelijk in huis. Het gaat erom dat er veel geld valt te verdienen met neppers (bezuinigingen op...) en dientengevolge ook met de controle op neppers (lees Zwolle en al die andere gekmakende instanties).De verleiding is blijkbaar te groot. De een houdt de ander in stand en draai dat maar eens terug naar nul. Ik zou niet weten hoe want er zijn altijd mensen (geweest) die er geen zuivere praktijken op na houden (hielden)vanwege de centen. Zo ordinair is het gewoon. Krijg dat maar eens uit het beestje.