Daarvoor roepen Britse volksgezondheidsambtenaren verkopers en fabrikanten van levensmiddelen op om voor 2024 het aantal calorieën in hun producten met 20% te verlagen. Dat staat in het rapport 'Caloriebeperking: de reikwijdte en ambitie voor actie' van PHE, een vervolg op het in 2016 geïntroduceerde kinderobesitas plan. Het gaat om producten als kant-en-klaarmaaltijden, pizza's, vleesproducten, broodjes, hartige snacks, sauzen, dressings, salades en andere on the go producten. Suikerrijke producten zijn niet inbegrepen, daarvoor is er al het 'sugar reduction programme'.
Fabrikanten kunnen drie dingen doen, zegt voedingskunde Alison Tedstone van de PHE in The Guardian. Die opties zijn herformulering (aanpassing van de receptuur), verkleinen van de portiegrootte en het aanmoedigen van consumenten om producten met een lager caloriegehalte te kopen. Het programma richt zich vooral op producten voor kinderen onder de 18. Omdat iedereen deze producten eet, zullen volgens de PHE alle Britten van deze aanpak profiteren. Het moet samen met de suikerdrankenheffing, die volgende maand ingaat, en het suikerreductieprogramma 50% van de totale calorie-opname van kinderen beïnvloeden.
Volgens Duncan Selbie van PHE moet het plan niet gezien worden als een aanval op mensen met overgewicht. Maar, zegt hij, "Groot-Brittannië moet op dieet". Tegelijkertijd lanceert de PHE dan ook de campagne 'One You'. Het moedigt volwassenen aan minder calorieën te eten bij elke maaltijd. In totaal zouden Britten zich moeten houden aan 400 kcal voor het ontbijt en 600 voor lunch en diner, daarom heet het ook wel het 400-600-600-plan.
In november vergaderde PHE samen met 20 bedrijven waaronder Tesco, Subway, PepsiCo en McDonald's over het plan. De instantie gaat bijhouden en evalueren wat verkopers en fabrikanten doen om de calorieën te verminderen. Bedrijven die geen vooruitgang boeken worden hierop gewezen en mogelijk publiekelijk 'aan de schandpaal genageld'. De volgende stap is om retailers, fabrikanten en ketens van restaurants, cafe's, afhaal- en bezorgbedrijven te betrekken. Hiervoor wordt een aparte richtlijn gepubliceerd, in 2019.
“Britain's health agency has put the country on a diet”; maar is dat uniforme voorschrijven van 1600 kcal per dag nu wel de beste weg naar een gezond voedingspatroon voor alle Britten? https://t.co/t3uN6H2OAg
— jacob seidell (@jaapseidell) 6 maart 2018
Jammer: voeding en gezondheid tetuggebracht tot overgewicht en overgewicht teruggebracht tot een zaak van calorieën tellen. https://t.co/yg55YiaMQo
— jacob seidell (@jaapseidell) 7 maart 2018
Vet vervangen door suiker is (beproefde) manier van de industrie om calorieën in dranken en snacks te verminderen maar zonder het gewenste effect op gezondheid. https://t.co/J6vLFMnwUd
— jacob seidell (@jaapseidell) 7 maart 2018
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jaap Seidell geeft prima commentaar. Meer Britten nog dikker in 2024, eindrapport zal aangeven dat er 'meer maatregelen' moeten worden genomen tot 2030, voedselfabrikanten verzinnen weer wat nieuws (en passen de prijs en passant naar boven aan want 'vernieuwd en gezonder!') en de gewone man die nog niet het licht heeft gezien qua onbewerkt eten is de dupe. Case eigenlijk wel closed zo, lijkt me.
Ik denk dat de 'fish & chips' toch lastig in kcal omlaag te krijgen zijn samen met al die andere afhaalproductne die ze daar vrijwel op elke hoek hebben, is het niet een snackbar dan wel een cafe waar ze dezelfde ongezonde waar verkopen.