Deze burgemeester wil vleesloos omdat het beter voor het milieu en de gezondheid van kinderen is. Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken noemt het een onaanvaardbare en elitaire klap in het gezicht van gewone mensen. Hun kinderen zouden in vele gevallen alleen op school nog vlees te eten krijgen.
En plus de l’insulte inacceptable aux agriculteurs et aux bouchers français, on voit bien que la politique moraliste et élitiste des « Verts » exclut les classes populaires. De nombreux enfants n’ont souvent que la cantine pour manger de la viande... Idéologie scandaleuse. https://t.co/gFGf0JWZKn
— Gérald DARMANIN (@GDarmanin) February 20, 2021
Nagedacht over Lyon? Ja, maar of mijn gedachtenkronkels en mening de moeite waard zijn betwijfel ik.
De discussie vind ik onzuiver omdat het argument dat het gaat om het milieu of de gezondheid van de kinderen niet correct is.
Een goed samengesteld dieet met vlees is net zo gezond als een gebalanceerd vegetarisch dieet.
De regering moedigt een meer plantaardig dieet aan maar dat is niet automatisch een dieet zonder vlees. Een menu met veel groenten en een lokaal stukje Limousin vlees uit een biodivers gebied dat verschillende omgevingen harmonieus met elkaar vermengt en waarbij koolstof wordt vastgelegd in permante graslanden en houtwallen, past net zo goed bij de overheidsambities.
Omdat de groene burgemeester nu tijdelijk elke dag een menu zonder vlees voorschrijft, gaat het dus om de groep scholieren te bedienen die uit principe geen vlees willen eten.
Dat de groene burgemeester dit niet gewoon zegt, wekt denk ik de wrevel.
Bij Collomb was denk ik geen ophef over het vegetarische menu omdat daar het argument was dat het vegetarisch menu het beste seculiere menu was. Collomb draaide er niet omheen, de groene burgemeester wel.
Dat vleesloos een optie zou zijn die iedereen past in een seculiere samenleving, vind ik te makkelijk. Seculier houdt voor mij in dat een levensbeschouwing geen invloed heeft op de maatschappij. Met een vleesloos dieet wordt nu de meerderheid een ideologie (geen vlees) opgelegd van een kleine minderheid. Een omnivoor dieet is misschien geen onderdeel van een ideologie of religie maar nog wel steeds onderdeel van de gangbare (eet)cultuur.
Verder denk ik dat een transitie naar een plantaardig dieet geleidelijk moet gaan. Van de één op de andere dag helemaal geen vlees opleggen is wat drammerig en strijkt een deel van de bevolking tegen de haren in.
Daarnaast is bij de transitie naar meer plantaardig het denk ik vooral belangrijk dat de maaltijden zonder vlees lekker zijn. Tot nu toe is mijn zoon niet echt te spreken over de vegetarische maaltijden op school. Te vaak een smakeloze groentenburger of een elastieke kaassoufflé. Het is een gemiste kans. Ik ben erg benieuwd naar de evaluatie en hoe de ervaringen elders zijn.
Ik heb de indruk dat één en ander in een breder kader gezien kan worden: Marine le Pen (ik noem haar nu toch maar). Het 'executif' (regering) schuift, nu de verkiezingen naderen, op naar rechts, om de wind uit de zeilen te nemen van extreem-rechts. Links bestaat niet meer, behalve een extreme, haast communistische variant: la France insoumise van Melenchon. Dan heb je geschreeuw van rechts kaliber (Darmanin) tegen lyonnais Groenlinks bijvoorbeeld, over vegetarische maaltijden met vis en eieren.
Verder heb je in Frankrijk een onderstroom van anarchisme, waar ook terdegen mee rekening gehouden moet worden (neem bijvoorbeeld de 'casseurs', die, terwijl de gele hesjes demonstreerden, Parijs aan het slopen waren; ander voorbeeld is L214, een actiegroep die slagers bedreigde).
Moeilijk voor Macron, de ex-bankenman.
De 'le-Pen-nisation', dwz de overname van het gedachtengoed van extreem-rechts in de andere partijen, doet ook nog eens zijn werk.
Polarisatie, ook bij de 10 miljoen moslims in Frankrijk, en de rest.
PS #5 Jos, je kan de dingen wel benoemen, hoor. Draag ik daarmee bij aan polarisatie?
Sadet Karabulut houdt wel van polariseren, maar ja, die is van de SP, links dus. En ze zal heus niet steeds polariseren, veel te vermoeiend.
#4 ellen, ja, het is wat warrig. Heb je ook nagedacht over de lyonnaise byzonderheid?
#1 "....... Polarisatie."
#3 "Dick, rechts (zeg maar, de rechtse kerk, ik maak het inderdaad even wat scherper) overreageert hier."
Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.
De vraag is wat het regeringsbeleid is? Vorige week riep de Franse minister van landbouw de beheerders van schoolkantines nog op meer vlees van 'jeunes bovins' te bereiden. Een markt die sinds covid 19 is ingestort, omdat de export naar Italië min of meer is stilgevallen, en veel veehouders in de problemen brengt.
De la viande de jeune bovin dans l'assiette des écoliers: l'appel du ministre de l'Agriculture
Davantage de viande de jeunes bovins à la carte des cantines scolaires
#2, Dick, rechts (zeg maar, de rechtse kerk, ik maak het inderdaad even wat scherper) overreageert hier. Dan komt er zelfs nog het argument bij van "une alimentation durable & locale et l'encouragement de repas plus "végétaux" qui va dans le sens stratégie du "plan protéines végétales" de votre gouvernement.", een tweede argument dus, waar Doucet mee komt, naast die 'raisons sanitaires'. Het is niet de ideologie van Doucet, maar de richtlijn van de regering.
Rechts reageerde destijds niet toen Collomb (zelf rechts), voorganger van Doucet, hetzelfde deed. Nu wel, waarschijnlijk omdat het tegen lyonnais Groenlinks is.