De burgemeester van Lyon, lid van de Groenen (les Verts, de Franse versie van ons GroenLinks), haalt het vlees van het menu van de schoollunch. Alle leerlingen krijgen vanaf vandaag hetzelfde, vleesloze, eten voorgeschoteld. Die maatregel werd ook al bij de eerdere lockdown doorgevoerd door zijn rechtse voorganger omdat het de eenvoudigste manier was om de doorstroming in de schoolkantine met in achtneming van corona-afstanden te regelen. Kinderen die zelf de onderdelen van hun maaltijd zelf kiezen aan het buffet lopen meer kans op besmetting dan kinderen die gewoon een voorgekozen bordje krijgen voorgezet. Om dan kinderen van vele levensbeschouwelijke achtergronden - islam, katholieken, protestanten, agnosten, ongelovigen en vegetariërs - terwille te kunnen zijn, was vleesloos de optie die iedereen past.

Deze burgemeester wil vleesloos omdat het beter voor het milieu en de gezondheid van kinderen is. Minister Darmanin van Binnenlandse Zaken noemt het een onaanvaardbare en elitaire klap in het gezicht van gewone mensen. Hun kinderen zouden in vele gevallen alleen op school nog vlees te eten krijgen.

FranceTVinfo - Menu sans viande dans les cantines scolaires : la polémique entre le gouvernement et le maire de Lyon en quatre actes
Reageer
  • Deel
Druk af