image Enkele maanden terug schreef Klootwijk hier: Het doet verdriet. In het rijke Westen wordt veel verdiend aan producten met een Fair Trade logo. In het arme Zuiden soms zo goed als, of helemaal niks. Cacaoboeren horen er van op dat ze voor Fair Trade produceren. Nooit iets van gemerkt, die boeren.


Vandaag zien melkproducenten in Europa de prijzen van zuivel in de winkel de hoogte in schieten. Maar de boer wordt er financieel (wederom) niet beter van. Voor de Gentse kortgedingrechter is de zaak begonnen die zuivelgigant Campina heeft aangespannen tegen twintig van zijn 'vaste' melkleveranciers. De boeren willen van Campina meer eurocenten krijgen per geleverde liter. Omdat de zuivelproducent niet ingaat op hun vraag, hebben zij begin juli hun leveringen aan Campina stopgezet. Vandaag verkopen ze aan andere afnemers, die wel meer betalen. Campina verwijt de boeren contractbreuk en wil ze via de kortgedingrechter verplichten om een opzegtermijn te respecteren van 3 tot 6 maanden. "Ze hebben dan wel geen geschreven contract met Campina", betoogt meester Marc D'Hoore, die de zaak van Campina bepleit, "sommigen leveren toch al meer dan 10 jaar en hebben dus een ongeschreven contract. Dat zogenaamde 'consensualisme' is zeer gebruikelijk in handelszaken", zo schrijft Agripress.


Toen de Keuringsdienst van Waarde uitbracht dat de Ghanese ‘fair trade’-handelaars veel minder eerlijk zijn dan gedacht. reageerde de FairTrade-wereld dat voor boeren vooral de lange termijnsafspraken het verschil maken. Maar de melkboeren in Gent denken er dus blijkbaar anders over. Die contracten dienen vooral een zekere toestroom naar de markt te verzekeren, maar van de markt stroomt er weinig terug naar de bron.


In België ijveren FairTradeGemeentes steeds vaker om de FairTrade-principes ook te hanteren voor de eigen boeren. Maar wat als die lokale boeren net één van de gouden regels van de FairTrade-beweging contesteren: die van de lange termijns-afspraken? Is er dan iets mis met die FairTrade-regels? Of met de landbouwers?

Dit artikel afdrukken