image

De biologische sector kan nog niet overleven zonder subsidies. Hoewel de markt elk jaar sterker groeit, is overheidssteun noodzakelijk om verdere ontwikkeling te stimuleren.

Dat zegt Marc Jansen van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenorganisatie voor de supermarktbranche. Het kabinet levert steun aan de sector door subsidies te verlenen aan onder meer demonstratie- en kennisprojecten. Dat blijft voorlopig nodig omdat de markt nog niet volwassen is, vindt hij.
Supermarkten hebben er de afgelopen vier jaar hard aan getrokken en hebben nu grootste plannen, zegt Jansen. Het ligt in de lijn der verwachting dat fabrikanten zullen volgen, maar dan mag de overheid zijn steun niet intrekken.

Volgens Jansen is een belangrijke rol weggelegd voor de zogeheten Taskforce Biologische Landbouw, een door het ministerie van LNV in het leven geroepen werkgroep waaraan diverse bedrijven deelnemen. Deze organisatie werkt volgens Jansen als smeerolie tussen de verschillende partijen.
Aldus zibb.nl

Is dat nou zo? Al jaren wil de bio-niche niet echt door de 2% verkoopaandeel stijgen. We juichen als de biomarkt met amper 10% groeit, maar dat is onzin. De doelstelling ligt op 5%. Daarvoor moet je niet 10% stijgen (= 0,2 echte procenten) maar vele tientallen. Voor het onwetend publiek kun je met cijfers goochelen, maar aan de werkelijkheid verandert het niets.

Laten we de vraag eens heel direct stellen: waarom wil het het maar niet lukken met biologisch?

OK, meteen in de rebound: onder welke voorwaarden zou het wel lukken met biologisch (desnoods onder een andere naam)?
Dit artikel afdrukken