Science Daily meldt dat er onderzoek gedaan gaat worden naar de opslag van koolstof uit de lucht in de aarde en planten om het opwarmen van de aarde tegen te gaan aan de hand van de manier van begrazing.
Trekgedrag
Het SoilCarbon Nation team van de Arizona State University onderzoekt het adaptive multi-paddock (AMP) graassysteem. AMP is een graasmanagementtechniek waarbij vee voor een korte tijd op kleine stukken weide staat. Doordat het vee steeds wisselt van grond hebben de weides veel hersteltijd. Deze techniek imiteert het trekgedrag van wilde kuddedieren zoals ook Allan Savory dat voorstelt.
Het onderzoek vindt plaats op 36 boerderijen in de VS en Canada. De onderzoekers meten de hoeveelheid koolstof die de grond opslaat en kijken naar de populaties van schimmels, bacteriën, insecten en andere dieren. Ze willen vaststellen of het AMP-systeem de natuuromstandigheden verbetert ten opzichte van de gebruikelijke graasmethode, waarbij koeien voor een langere periode op grote weides staan.
Eerder onderzoek toonde al aan dat de AMP methode zorgt voor een extra opslag van 30 ton koolstof per hectare ten opzichte van de gebruikelijke manier.
Fotocredits: Galloway runderen, kevin ryder
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
in het licht van de discussie dat de Europese Commissie overweegt om methaan in het Clean Air Package op te nemen maakt dit een relevante discussie voor NL. Immers, als het natuurlijk grazende rund netto positief zou kunnen scoren voor CO2 in die korte keten, dan is het niet perse de koe die met haar geboer het klimaat verpest (verdomd eigenaardig trouwens, het begint bij fossiele C opstoken en eindigt bij actie op dieren die er al voor de mens waren...). Kennen jullie de boeken van Savory en zijn adepten (Defending beef, How cows save the earth) en is dat vanuit wetenschappelijk oogpunt stevig genoeg?
Ik zou op Nl-niveau wel eens de huidige praktijk in rundvlees en melkvee af willen zetten tegen zo'n graasstrategie qua effect. Het andere alternatief is dat we koeien voeren en huisvesten als varkens om de methaanuitstoot te verminderen. Prettig vooruitzicht...
Otto, 30 maanden is netjes, zeker in combinatie met 90% grazen. Je kan ook eens naar Pure Graze kijken, dat zal waarschijnlijk wat malser zijn dan die Hooglanders. Een andere optie voor grasgebonden rundvlees is het Australische Cow Under.
Het beste is om niet te vaak vlees te eten. Maar als je vlees eet, moet het wel lekker, niet al te onduurzaam of dieronvriendelijk zijn. Dat is nog een hele klus !
Zé: slachtleeftijd is zo rond de 30 maanden. Kan wat eerder zijn mocht er eentje gewond zijn geraakt, die staat dan hoger op de lijst om geslacht te worden.
En tsja, je moet er van houden, van dat vlees. Van de week hoorde ik iemand klagen dat het 'te dierlijk smaakt' voor haar. Zeker niet gelijk aan de malse lapjes uit de supermarkt. Orgaanvlees, dat ik er veel van, is ook stukken sterker en 'rijker' van smaak, dusdanig dat het vermengd of tot zelfgemaakte paté verwerkt moet worden anders laat ik het ook liever staan ;)
Otto, methaangas (CH4) dat vrijkomt tijdens het herkauwen, is een lichaams- en tijdgebonden emissie. Een kalf stoot minder CH4 uit dan een volwassen rund, een zware stier meer dan een lichte koe en zolang het dier leeft, produceert die CH4.
CH4 wordt beschouwd als een belangrijk GHG (Greenhouse Gas) dat 25 keer meer impact heeft op de opwarming van de aarde dan CO2. Dat 'biologische' methaan heeft wel een veel kortere cyclus dan fossiele methaan, na 10 jaar is het weg. Er komt echter elk jaar steeds meer bij.
Enfin, als je alles op een rijtje zet, dan is het 'minst' vervuilende rundvlees afkomstig van snelgroeiende vleesveerassen, die alleen gras eten. Want als je ze veevoer geeft, groeien ze sneller, maar heb je nutriënten, kunstmest, energie enz nodig om dat veevoer te verbouwen en te transporteren naar het dier.
Maar, hoe jonger het dier, hoe minder vlees. Dus is de slachtleeftijd ten opzichte van de hoeveelheid vlees van belang als het om emissies gaat. Uitgaande van maximaal 1,5 GVE (grootvee eenheid) per hectare gras en klaver in een gebied met lange zomers en korte winters (25-35 breedtegraad) is de 'minst onduurzame' slachtleeftijd rond de 22 maanden uitgaande van vleesveerassen die het 'goed' doen op gras en klaver (Hereford, Angus, Zebu, Braford en Brangus, om er een paar te noemen).
Vraag maar eens aan de veehouder van de Hooglanders wat de gemiddelde slachtleeftijd is. Nou zal de goede man zich waarschijnlijk niet bezighouden met CH4 per kg vlees, die discussie is jammer genoeg beperkt tot een paar fanaten wereldwijd, waar ik er eentje van ben ;-)
P.S. als die Hooglanders niet bijgevoerd worden in de winter, dan is het vlees - uitzonderingen daargelaten - taai.
Zé: zou het soort koe er nog verschil in kunnen maken? Ik kwam een interessante berekening tegen, over buffalo vs koe. Die komt qua CH4-uitstoot op ongeveer de helft uit. Geen idee of dat klopt en hoe dat kan, maar misschien dat er daar dan op gefocust kan worden? Op het hoogtepunt van de buffalo-populatie in 1800 zouden er zo'n 60 miljoen buffalo's rondgelopen hebben in de VS. Daar zitten ze nu op 95 miljoen koeien, 'slechts' 50% meer van die beesten. Terwijl buffalo's dus én efficiënter zijn qua emissie én procentueel meer vlees opleveren per beest (35% vlees bij een koe, 40% bij een buffalo). Wil je efficiëntie bereiken met nabootsing van graasgedrag, is het misschien slim om ook de juiste beesten erop te selecteren?
Het rundvlees dat ik eet komt 90+% van vrij grazende koeien, Schotse Hooglanders die natuurgebieden 'bijhouden' en verder niet bijgevoerd worden. Is dit nu juist beter of slechter voor het milieu als geheel? Mijn boerenverstand zegt dat het in principe beter zou moeten zijn. Al kan niet iedereen eraan beginnen vanwege ruimteproblematiek, alhoewel er daar ook wel optimalisaties te bedenken zijn, parken met koeien in de stad ofzo; 'grasmaaien' wordt hier in de stad Groningen soms door een herder gedaan die met een kudde zich verplaatst door grasrijkere delen langs het water. Misschien ook iets om met koeien te doen?