Veeteelt draagt bij aan de opwarming van de aarde. Volgens Allan Savory vallen die effecten mee als je koeien houdt, zoals wilde kuddes grazen.

Science Daily meldt dat er onderzoek gedaan gaat worden naar de opslag van koolstof uit de lucht in de aarde en planten om het opwarmen van de aarde tegen te gaan aan de hand van de manier van begrazing.

Trekgedrag
Het SoilCarbon Nation team van de Arizona State University onderzoekt het adaptive multi-paddock (AMP) graassysteem. AMP is een graasmanagementtechniek waarbij vee voor een korte tijd op kleine stukken weide staat. Doordat het vee steeds wisselt van grond hebben de weides veel hersteltijd. Deze techniek imiteert het trekgedrag van wilde kuddedieren zoals ook Allan Savory dat voorstelt.



Het onderzoek vindt plaats op 36 boerderijen in de VS en Canada. De onderzoekers meten de hoeveelheid koolstof die de grond opslaat en kijken naar de populaties van schimmels, bacteriën, insecten en andere dieren. Ze willen vaststellen of het AMP-systeem de natuuromstandigheden verbetert ten opzichte van de gebruikelijke graasmethode, waarbij koeien voor een langere periode op grote weides staan.
Eerder onderzoek toonde al aan dat de AMP methode zorgt voor een extra opslag van 30 ton koolstof per hectare ten opzichte van de gebruikelijke manier.

Fotocredits: Galloway runderen, kevin ryder
Dit artikel afdrukken