In Nederland worden jaarlijks ruim een half miljard kippen geproduceerd. We kopen en eten hun vlees gedachtenloos. Dierenwelzijnsgroepen vinden dat respectloos en vragen het publiek minder of geen kip te eten en te zorgen voor betere leef- en slachtomstandigheden van de dieren.

Twee creatieven, Vera Ann Bachrach en Sascha Landshoff, bedachten dat je mensen gedachtenvol kip kunt laten eten. Dat doen ze door mensen zelf eieren uit te laten broeden, een kuikentje te laten krijgen, het dier te voeren om het slachtrijp te maken en het daarna zelf te slachten en op te eten.

Afgelopen jaar werd er al mee geëxperimenteerd. Nu wordt het project wat breder uitgezet. Een heuse website - doehetzelfkip.nl - en 2 boeren begeleiden de kippenouders. Jan van den Broek en Corné Ansems zijn doorgewinterde koeienboeren die goed voor hun dieren zorgen, maar weten dat ze ooit in het slachthuis eindigen. Ze weten dat ze zich niet aan de dieren moeten hechten.

Ieder van de boeren zet drie kisten met een compleet pakket (er zit zelfs een knuppel in) voor 3 kuikens die slachtkip moeten worden uit bij consumenten. Tot 26 maart kunnen kandidaten zich inschrijven. De boeren begeleiden bij de slacht van de dieren om het welzijn van de dieren tijdens hun laatste momenten te kunnen garanderen.

Vorige week was er al tien keer zoveel belangstelling als er pakketten zijn.

Dit project is anders. Het vraagt mensen een dier te doden dat ze hebben leren kennen vanaf de geboorte en dat ze zorgvuldig hebben grootgebracht met als doel het op te eten
Heilige transformatie tot vlees
Jan van den Broek vertelde zaterdagmorgen over het project op Radio 1. Daarin verklapte hij ook dat we er vrijdagavond over belden. Ik vroeg hem of we bij het slachtritueel - het moet een respectvol feest worden, zegt Van den Broek - mogen zijn om te kunnen ervaren wat het met mensen doet. Maar, zei ik erbij, alleen als de kandidaten ons willen toelaten in de intimiteit van de transformatie tot consumptievlees die ze zullen uitvoeren op een levend wezen waar ze niet aan mochten gaan hechten. Hoe heilig en verschillig gaan ze dat moment vinden? En welke houding verwachten ze te zullen krijgen als ze - net als een professionele slachter - eenmaal vele dieren hebben gedood om ze op te eten terwijl ze ook best wat anders hadden kunnen eten?

Het project kan lezers doen denken aan de Amerikaan Jonathan Safran Foer, die alleen dieren wil eten die goed geslacht zijn. Hij maakte een boek van zijn zoektocht. Voorts is bekend dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg een tijdje alleen vlees at van zelf gedode dieren. Dit project is anders. Het vraagt mensen een dier te doden dat ze hebben leren kennen vanaf de geboorte en dat ze zorgvuldig hebben grootgebracht met als doel het op te eten.
Dit artikel afdrukken