Het is een beetje zuur, omdat het bij Kassa dit weekend nog eens haarfijn werd uitgelegd. Omdat er niet genoeg gelukkige hazen van het varken zijn, knallen supers met gewone.
Albert Heijn zette er afgelopen week om er toch nog iets goeds van te maken maar zo'n groen Vinkje op. Dat betekent dat je het iedere dag mag eten. Een consument wil zijn geweten immers sussen. Is het niet links- dan maar rechtsom.
Nou klopt deze susserij eigenlijk niet, want van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum moeten we rood vlees minderen. Ook varkenshazen horen tot het rode vlees.
Vinden we zulk knallen OK? En wat zou Vinkje van dit gebruik van zijn logo vinden?
Fotocredits: Foodlog Media
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, ik nodig je graag uit voor een vierdubbel interview: met jou, professor Fink-Gremmels, Professor Kluytmans en Simone over jouw onderwerp. Twee vrouwen, twee mannen. Dat publiceren we hier. Dan zijn we eindelijk af van al die interventies die zo irriteren omdat ze het onderwerp van de draad verstoren. Deal? Dan ga ik proberen dat te regelen.
@Dick Veerman, ik zou toch eindelijk graag een keer antwoord krijgen van Simone Hertzberger op doodnormale, en - als het nota bene over bewuste en gezondere keuzes gaat - m.i. uitermate
relevante vragen als #[#[#59](comment:180340)](comment:180340) .
- Schippers meldde op Kamervragen een tijdje terug dat er alleen al door sepsis met resistente Coli elk jaar tientallen doden vallen,
- Professor Mevius meldde dat die ESBL voor 30% van kip komt
- Professor Kluytmans meldde al jaren geleden dat er geen ESBL op voedsel hoort te zitten
- ESBL-besmettingscijfers op kipfilet zijn schrikbarend
- Mevrouw Hertzberger vindt kip zélf zo onveilig dat ze voor chloorbadjes pleit
- Marc Jansen meldde inmiddels al 6 jaar terug dat voedselveiligheid hem boven verkoopcijfers zou gaan
- Inmiddels wordt ook in Nederland zelfs al MCR-1 op kip aangetroffen.
- Niet alleen zwakkeren worden getroffen. Simpele urineweginfecties "FUTI's" worden steeds lastiger behandelbaar. Daphne Deckers redde het nog net
- Deskundigen vergelijken het gevaar van antibioticaresistentie met terrorisme, en er vallen zelfs factoren meer doden door resistente bacteriën.
- O.m. de Denen laten al jaren zien dat het mogelijk is om kip met veel betere besmettingscijfers te produceren.
- De prognose bij ongewijzigd beleid is rampzalig: 300 miljoen doden by 2050
Dat is dan toch een onderwerp waar je als hofleverancier je kop niet langer voor in het zand kan blijven steken als je het over "bewust gezondere keuzes" hebt, "Not guilty, your Honour"-congressen organiseert, terwijl je zelfs al over chloorbadjes begint?
" Not guilty, Your Honour?
"In today’s judgment, the Court of Justice states that the fresh poultry meat referred to by EU law must satisfy the microbiological criteria for salmonella at all the stages of distribution including the retail sale stage."
Let wel: elk nadeel heb z'n voordeel: welk een uitgelezen mogelijkheden om je te onderscheiden!
P.S.: Sorry, Simone, onze reacties hebben elkaar gekruist. Dank voor je reactie.
Inderdaad: talloze malen aan de orde geweest. Helaas heb ik na meer dan een jaar nog steeds
geen enkel antwoord van je mogen ontvangen op vragen als #[#[#59](comment:180340)](comment:180340)..
Waarom bijvoorbeeld om te beginnen niet tenminste colistinevrije kip en varken bij AH, en duidelijker en leesbare waarschuwingen en bereidingsinstructies op de VOORkant van de verpakkingen, zoals o.a. professor Bonten alweer jaren terug samen met de Consumentenbond bepleitte?
Dick Belderbos #63 Ik reageerde al vaak op antibioticaresistentie.
Hier komen enkele van de links naar mijn reacties op Foodlog, met dank aan hun zoekmachine:
Over colistine:
http://www.foodlog.nl/artikel/vion-en-albert-heijn-realiseren-vierkantsverwaarding/
Over antibioticagebruik algemeen
http://www.foodlog.nl/artikel/wakker-dier-richt-pijlen-nu-op-kweekvis/allcomments/
http://www.foodlog.nl/artikel/de-hoogtijdagen-van-de-antibiotica-zijn-bijna-over/allcomments/
http://www.foodlog.nl/artikel/antibioticavrij-rundergehakt-is-veel-voedselveiliger/
Over De Nieuwe Albert Heijn Kip en antibioticagebruik
http://www.foodlog.nl/artikel/vion-en-albert-heijn-realiseren-vierkantsverwaarding/
http://www.foodlog.nl/artikel/hoe-ok-is-ahs-hollandse-kip/allcomments/
Dick, ik weet het. Ik weet ook wat we nog allemaal voor de boeg hebben. En nogmaals: van mij mag je het zeggen. Maar communicatie moet je effectief en op gang houden. Dat is wat ik je probeer te zeggen.
Jan Peter's #62 gaf ik bijv. een duimpje. Dat is genoeg.
Beste Dick Veerman . Wat spring je weer als edele ridder voor jonkvrouwe Hertzberger in de bres!
Als ik van Simone Hertzberger één keertje antwoord zou krijgen, hoef ik m.i. toch
niet geheel irrelevante vragen zoals #59 niet tot vervelens toe te herhalen.
EEN keertje maar! Dan hoor je me niet meer.
Simone is nota bene voedselveiligheidsdeskundige, en moet de bacteriële besmettingscijfers en inkoopeisen paraat hebben. Zeker als hofleverancier is m.i. niet meer met goed fatsoen te verkopen dat je niet tenminste eisen stelt aan het Colistinegebruik van je varkens en kippen.
Evenmin als het in deze barre resistentietijden nog langer te verkopen is om "bewust gezondere" vinkjes te plakken op producten die bacteriologisch regelrecht voedselonveilig zijn.
De CMO in GB vergelijkt het gevaar van antibioticaresistentie niet voor niets met terrorisme.
Er vallen zelfs factoren meer doden door resistentie dan door terrorisme. Dat gebeurt alleen minder opvallend en spectaculair, op geïsoleerde kamers in ziekenhuizen in plaats van op vliegvelden.
Kip is zelfs zó onveilig, dat mevrouw Hertzberger zélf voor chloorbadjes pleit.
Hier, op je eigen Foodlog.
P.S.: Is ook @Marc Jansen dan vergeten dat-ie al meer dan 5 jaar terug meldde "als bij
donderslag" getroffen te zijn door de eerste gedocumenteerde dode door ESBL-kip, en dat
voedselveiligheid hem boven verkoopcijfers zou gaan?
Krijgen we na al die jaren, na het antibioticasyndicaat, dan ook nog een ESBLkippen-syndicaat?