Traditiegetrouw eten veel moslims tijdens de ramadan vooral zoetigheid en bladerdeeghapjes. Veel suiker dus. Daar willen de Marokkaanse zusjes Najima en Rachida Kharbouch verandering in brengen. De 'Healthy Sisters' hebben een YouTube-kanaal waarin ze op een verfrissende en openhartige manier tips geven om gezond te leven. Tijdens de ramadan hebben ze zich omgedoopt tot de 'Fasting Sisters'.
In het filmpje hieronder geven ze antwoord op vragen vanuit hun publiek hoe je de ramadan gezond door kunt komen. Kan ik wel sporten tijdens de ramadan? Vanaf welke leeftijd kun je met vasten beginnen? Wanneer kun je het beste hardlopen? Hoe ziet je dag eruit? zijn maar een paar van de vele vragen die de Sisters vlot beantwoorden.
Obstipatie
De Healthy Sisters leggen uit dat gezonder eten niet minder lekker hoeft te zijn. "Onze moeder is een traditionele vrouw. Zij vindt het heel belangrijk dat de traditionele gerechten ook op tafel staan", zegt Najima Kharbouch. Die traditionele gerechten zijn bijvoorbeeld de 1001-pannenkoek, baklava en andere bladerdeeghapjes. "Probeer die lege koolhydraten te vermijden, want ze bevatten bijna geen voedingsstoffen en geen vezels", vervolgt ze. Het advies van de Healthy Sisters: eet vezelrijk, met peulvruchten en volkorenproducten. Drink veel en vermijd zoetigheid die alleen de snelle trek bevredigt. Dan vermijd je ook het probleem dat veel moslims tijdens de vastenmaand treft: obstipatie.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Succes met dat advies over vezels. Niet dat suikerig voedsel een beter alternatief is.
Nederlandse retailers hebben geen speciale acties of producten voorzien om ramadan te vieren, meldt BNR. In Islamitische winkels is wel een ander aanbod te vinden.
"Wij merken dat onze klant er niet speciaal behoefte aan heeft om een speciaal assortiment met de naam 'ramadan' of 'Suikerfeest' te vinden bij HEMA", zegt Marry Jansen, manager pr, marketing en communicatie bij HEMA.
Directeur Sander van Golberdinge van Detailhandel Nederland vult aan: "Het heeft er eenvoudigweg mee te maken dat er weliswaar naar schatting 1 miljoen moslims wonen in Nederland, maar dat is op het totaal van de Nederlandse bevolking nog relatief weinig. Dat betekent dat het weinig winstgevend is om heel veel grootschalige reclamecampagnes op nationaal niveau op te richten."