Havermoutpap staat bekend om z'n plakkerige, haast gelatineuze consistentie. Die heeft te maken met de bereidingswijze: bij het koken van het havermoutmeel raken de (beta glucan) vezels helemaal gehydrateerd en dan ontstaat de kenmerkende viscositeit. Dat je al gauw je buik vol hebt van havermoutpap (of dat ie je als een steen op de maag ligt), heeft daar ook rechtstreeks mee te maken.

In kant-en-klare ontbijtgranen, of in producten waar havermoutvezel aan toegevoegd wordt, verandert de vezel door het bewerkingsproces. Hij wordt minder oplosbaar en genereert niet meer die kenmerkende kleverigheid. Bovendien eten veel mensen hun ontbijtgranen als ze nog knapperig zijn.

Tijdens de Experimental Biology 2013 conferentie in Boston presenteerde onderzoeksleider Candida Rebello van de Louisiana State University de resultaten van haar onderzoek naar de verzadigingswaarde van havermout ten opzichte van commerciële ontbijtgranen. Het onderzoek was gesponsord door PepsiCo/Quaker Oats. FoodNavigator rapporteert.

Voor het onderzoek kregen 47 mensen op hun nuchtere maag ofwel 250 calorieën aan havermout, ofwel 250 calorieën aan kant-en-klaar ontbijtgraan geserveerd, met 113 calorieén lactose-vrije, magere melk. Na 30, 60, 120, 180 en 240 minuten werd hun verzadigingsgevoel gemeten. Daarna kregen de proefpersonen een lunch voorgezet, waarvan ze naar believen mochten eten. De havermout-eters hadden bij de metingen beduidend minder honger en eetlust, en een voller gevoel. Ze aten bij de lunch minder calorieën (85) en kozen bovendien vaker voor producten met weinig vet. Een gevoel van verzadiging kan dus helpen de trek in calorierijk en vet voedsel in toom te houden.

Dat was waarschijnlijk niet de uitkomst waar Quaker Oats op zat te wachten. Aan havermout is niet veel (commerciële) eer te behalen. Gezonde eters kunnen er hun voordeel mee doen: 's avonds bruine bonen, 's ochtends havermoutpap, en je ziet de tussendoortjes niet eens meer stààn.

Fotocredits: 'Creamy delicious oatmeal', uitsnede, Emily Barney
Dit artikel afdrukken