De verdeeldheid over kokosvet heeft behalve tot veel verwarring inmiddels ook tot een internationale rel geleid. De Indiase media berichten uitvoerig over een brief die een hoge Indiase regeringsvertegenwoordiger aan de gerenommeerde Harvard-universiteit heeft gestuurd.

Horticulture Commissioner dr. B.N. Srinivasa Murthy roept Harvard op om de beweringen van de aan de universiteit verbonden Duitse hoogleraar Karin Michels te herroepen. In een op YouTube geplaatste lezing noemt zij kokosvet ”das reine Gift”, puur vergif. Kokosolie bestaat voor 80% uit verzadigd vet, verhoogt daardoor het cholesterolgehalte en daarmee het risico op hart- en vaatziekte. Michels beweert dat er niet één deugdelijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan dat een gezondheidseffect aantoont.

Dr. Murthy denkt daar anders over. Niet alleen zag hij op internet 400.000 artikelen over de gunstige gezondheidseffecten van kokosvet staan, ook neemt hij het op voor de eeuwenoude Indiase eetcultuur waarin kokosvet een belangrijke plaats heeft. Hij neemt het vooral op voor de boeren die kokosnoten verbouwen: “De kokosnotensector speelt een belangrijke rol in armoedebestrijding en werkgelegenheidsvoorziening in India en verschaft een bestaan aan 12 miljoen boerenfamilies.”

Andere critici uit Azië noemen de lezing van de gerespecteerde Duitse hoogleraar “een aanslag uit sensatiezucht”, gebaseerd op “foutieve informatie en valse aannames”.
Ook de bekende Britse cardioloog Aseem Malhotra verwierp de bewering van Michels in een kort-maar-krachtige YouTube-video. Hij noemde de bewering van Michels “onwetenschappelijke onzin” en roept Harvard op tot een rectificatie omdat anders de reputatie van het instituut schade zal oplopen.

De decaan van de Harvard T.H. Chan School of Public Health reageerde per mail en liet weten dat Michels geen hoogleraar aan Harvard is, maar als toegevoegde lector slechts een student begeleidt. Haar uitlatingen over kokosvet deed zij niet namens Harvard. Verder is het beleid geen commentaar te geven op uitspraken die medewerkers op persoonlijke titel doen.
Dit artikel afdrukken