De Nederlandse arts en onderzoeker David van Bodegom stelt dat vooral onze leefstijl bepaalt hoe oud we worden en hoe gezond we blijven in onze ouderdom. "Door niet te roken, elke dag te bewegen en gezond te leven hoeft niemand voor zijn negentigste een hartkwaal te krijgen", stelt Van Bodegom in Trouw. Het is een kwestie van 'onderhoud'. Helaas hebben oproepen om gezonder te eten en meer te bewegen maar weinig effect."

Oproepen tot gezonder eten en meer bewegen blijven echter zonder resultaat. Dat komt volgens Van Bodegom omdat de boodschap verkeerd wordt gebracht. "We gaan niet bewegen als het niet nodig is. De mens is van nature geprogrammeerd om zuinig te zijn met het verbruiken van energie. Tienduizenden jaren was dat de beste strategie om te overleven. Dat verander je niet zomaar." Deze gedachten sluiten aan bij Daniel Lieberman's jongste boek The Story of the Human Body.

Van Bodegom wil onze aangeboren zuinigheid te doorbreken met een aantal (wetenschappelijke) tools, waarvoor hij de website Oud of the box ontwikkeld heeft.
Dit artikel afdrukken