"Het is onwaarschijnlijk dat vishandels met haring van Atlantic simpelweg betere haring serveren," zegt onderzoeker Vollaard op EenVandaag. "Het verschil in score wordt niet verklaard door het gewicht, het vetpercentage en de microbiologische gesteldheid van de haring - de objectief meetbare onderdelen.” EenVandaag laat een aantal haringboeren met lage scores aan het woord, zoals de Doornse haringverkoper Jo Hop, die denkt dat er sprake is van doorgestoken kaart. "De hele viswereld weet het, maar niemand durft het te roepen omdat je dan volgend jaar een nul krijgt.” Hop overweegt het AD aan te klagen voor smaad en laster. Zijn collega Lon Oosterbroek uit Zoetermeer zag zijn klandizie dit jaar ineenstorten en wil een einde maken aan de test. "De AD Haringtest moet stoppen. Dat is mijn prioriteit. Tientallen visboeren worden gedupeerd en lijden emotionele en financiële schade.”
AD verwerpt kritiek
Het AD weerlegt in een schriftelijke reactie alle kritiek. "Iedere suggestie dat zakelijke en journalistieke belangen door elkaar zouden lopen werpen we verre van ons", aldus hoofdredacteur Hans Nijenhuis. "Je kunt ons niet verwijten dat goede haring hoog scoort." Aad Taal geldt als dé haringkenner van Nederland, en is vanuit die hoedanigheid al jaren betrokken bij de haringtest van het AD. De krant beschrijft daarna tot in detail hoe het keuringsproces in elkaar steekt.
Publiek geheim en voorkeursbehandeling
En daar zit hem nu net de kneep. Insiders vertellen ons dat het binnen de vishandel al lang een 'publiek geheim' is dat de test 'stinkt'. Haringboeren durven er inderdaad niet mee naar buiten te komen uit angst voor een negatieve beoordeling. In de meeste gevallen gaat het haringtestteam inderdaad te werk op de door het AD beschreven manier. Met z'n drieën op pad. Eén van de drie koopt de haring, anoniem, onopvallend. Maar bij een paar zaken, die altijd hoog scoren, gaat het er heel anders aan toe. Daar stapt het hele team naar binnen en wordt het met alle égards ontvangen. "Ga lekker zitten, glaasje wijn, we maken de haring voor je klaar." Dan krijgt het team een pakketje haring die, uit het zicht, speciaal voor de test is gesneden.
Deze praktijk is al jaren gaande. Het gedoe leidt tot steeds grotere tegenzin bij de testers. Deze zomer is het testteam, na slaande ruzie, uit elkaar gevallen.
Eerste reactie hoofdredacteur @HansNijenhuis van @ADnl op kritiek #haringtest bij @NPORadio1: "Dit is wel een betrouwbare test." pic.twitter.com/JUPdu0UMLJ
— EenVandaag (@EenVandaag) November 15, 2017
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Amsterdamse haringeters eten een haring in partjes gesneden met zuur en ui, op een prikkertje. Zo'n zoetzuur stukje komkommer naast de de partjes, met wat uisnippers erover heen. Mijn god, wat zullen zij een mooie haring kunnen beoordelen. Maar goed, ze vinden een haring zo opgediend lekker .
Het is, denk ik, niet verboden om een haringtest te doen zoals het Algemeen Dagblad dat doet (deed). Beledigen mag ook (gelukkig!). Ik denk dat haringboeren die een rechtszaak beginnen verliezen.
Beter: het Algemeen Dagblad in zijn sop gaar laten koken en goeie haring snijden.
"Twee haringboeren klagen het AD aan voor smaad en laster vanwege de haringtest, meldt EenVandaag. Ze eisen een strafrechtelijk onderzoek," aldus De Telegraaf.
Volgens de haringboeren heeft het AD "jarenlang verdiend aan het doelbewust schade toebrengen aan visdetaillisten. Dat moet stoppen.” Vooral omdat de krant "al jarenlang signalen binnen krijgt dat de test niet deugt", maar nooit iets heeft gedaan.
#17 Huib,
Dat het geen zuivere koffie is had ik eerlijk gezegd wel verwacht, want zo wantrouwend ben ik wel.
Maar zo'n onderzoek publiceren, met slechts een aantal onderzochte verkooppunten, vind ik sowieso discutabel.
Keurmeesters vertrouw ik alleen als ze onafhankelijk zijn en een onderzoek echt blind wordt gedaan.
#16 Sytske, ik bepaal ook graag zelf welke haring ik lekker vind. Maar dat bedoelde ik niet te zeggen. Ik wilde het ietsje breder zien. Ben je het niet met me eens dat het wel heel erg cynisch is om alle ranglijstjes, smaaktesten, proeverijen ed. te diskwalificeren op het onbewezen vermoeden of überhaupt de kans dat het niet helemaal zuivere koffie is? En maar meteen alle keurmeesters en hun werkwijzen als onbetrouwbaar, bevooroordeeld en corrupt weg te zetten?