Tsja, Wouter Klootwijk maakte er hier al melding van: hij ( of, in voorkomende gevallen, zij) is nog niet vet genoeg. Slechts 11, 2 % vet. Ik kwam deze video tegen van de landelijke pers die mee op sleeptouw wordt genomen om te laten zien hoe de haring wordt gevangen.
Eeuhh wel voor de Nederlandse kust : dat houdt niet zoveel om de hakken. Slechts een enkele haring met makreel en wijting worden gevangen. Maar de pers duikt er met camera en al boven op ..... (sic)
In het ruim al wel haring, jawel die van vorig jaar, maar ach-as-ge-maar-leut-hebt, ik zou zeggen bekijk deze video maar even en dan ben ik benieuwd of we hier ook van haring-nepperij kunnen spreken.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Geen zinnig woord over te zeggen (door biologen). Klimaatverandering wordt er al wel bijgehaald, maar ook daarmee lopen redeneringen vast. Vis doet niet aan wetenschappelijke logica en trekt zich niks aan van biologen.
Er zijn biologen die daar de vis zeer om waarderen, maar je hebt er bij met de pest in. Wat denken die vissen wel!
Er is ook geen verklaring voor een verschijnsel dat niets met het vetgehalte van volwassen haring te maken heeft. Er is een goede haringstand in de Noordzee. Er worden jaarlijks enorme hoeveelheden larfjes geproduceerd. Maar sinds een paar jaar overleeft een fors deel van die larfjes het eerste levensjaar niet.
En daarmee ontstaan kleinere jaarklassen.
Nog even terug naar een eerder discussietje hierover. Een slechte kabeljauwstand is goed voor de haringstand omdat kabeljauw veel haring eet, werd gezegd.
Ze werkt het niet. De haringlarfjes, ook altijd prooi van jonge kabeljauw, verdwijnen toch terwijl in de Noordzee de kabeljauw niets meer heeft in te brengen.
Wie eet dan onze haringlarfjes op!
Wouter, wat is er dan aan de hand? Is de zee te vuil? (ik begrijp dat dat juist niet het geval is).
Veranderen de onderstromen de temp. huishouding zodanig dat licht en temp. niet langer de belangrijkste factoren zijn?
Er moeten toch hypothesen zijn. Of wordt de Hollandse Nieuws straks folklore, compleet met politie-verordeningen en al?
Dollen met journalisten is het. Met een opleidingsschip voor de visserij wordt een 'trekje' gedaan even buiten Scheveningen, zo dicht bij de kust dat je de zonnecremes nog goed kunt ruiken (het was stralend weer, het blote liggen was begonnen).
Het net wordt opgehaald en er zit genoeg in voor een geweldige vissoep voor tien personen. Veel piepjonge harinkjes ook. Maar geen volwassenen.
Na het vissen moest de haring demonstratief worden gekaakt op een wijze die nergens meer wordt toegepast. Met een mesje in de hand. Daartoe was in het ruim al voor het vissen een emmer verse haring leeggekiept. Of het echt verse of ontdooide was kon ik niet vaststellen.
Maar het gaat elk jaar zo op de haringpersvaart. Niemand maakt zich er druk om.
Wel jammer, dat journalisten zich keer op keer laten wijs maken dat de kwaliteit van de haring die bemonsterd is in het Noordelijk deel van de Noordzee, veel belooft voor het nieuwe Nieuwe seizoen.
Er is iets aan de hand. Vorig jaar was de haring uitzonderlijk laat. Dat wil zeggen, de haring was nog broodmager in de weken dat hij doorgaans al vet is en geschikt voor verwerking tot Hollandse Nieuwe. Een verklaring was gauw gevonden. Veel donkere dagen in het vroege voorjaar, weinig licht, dus weinig planktongroei in zee.
Maar nu dan?
Veel licht en hoge temperaturen. Maar opnieuw is de haring laat.
Vanuit Scheveningen vertrekt een boot vol journalisten die zich op de hoogte laten stellen van de verwachtingen voor het komende Hollandse Nieuweseizoen, maar geen Visbureau, geen voorzitter van de haringhandelaren, niet de voorzitter van de visboeren die ik van hem Visspecialisten moeten noemen, en ook de directeur van het Visproductschap zegt het met geen woord: de haring is laat.
Alweer.
Het kan heel goed dat u, lezer, op uw vertrouwde adresje op of even na 6 juni een puike Nieuwe Nieuwe scoort. Maar er is ook haring onderweg (zit al in emmertjes in de diepvries) die volgens mijn informaten aan zee en met hun neuzen bovenop het doen en laten van de Nederlandse inkopers, eigenlijk niet zou moeten kunnen. B-haring.
Het visproductschap en de voorzitter van de visboeren sloegen ferme taal uit tijdens de haringpersvaart. Wie voortaan nieuwe nieuwe haring verkoopt voor de dag dat dat mag wordt gestrafd en geroyeerd. Haringpolitie gaat op pad om voorverkopers te arresteren. Datumbewaking zou je het kunnen noemen.
Maar geen woord over ook maar enige kwaliteitsgarantie voor consumenten. En geen vraag ook, van journalistenzijde....