Het mosselseizoen begint als de mosselen goed zijn. Ze zijn dit jaar vroeger, de goede mosselen van het Wad, verwaterd in de Oosterschelde. Daarom begon het seizoen al vast.
Het zou vanzelfsprekend ook zo met haring moeten. Is ie goed, dan begint een nieuw seizoen.
Maar zo gaat het niet. Al in de winter wordt in een Haags kantoor beslist wanneer het nieuwe haringseizoen begint en de haring heeft maar te gehoorzamen.
Maar voor de tweede keer, net als vorig jaar, is de haring laat. Heeft nog niet genoeg roeipootkreeftjes gegeten. In Visserijnieuws staat dan ook dit te lezen: ‘De kwaliteit van de haring is volgens De Jong zonder meer goed. ,,Natuurlijk nog niet de top en nog in ontwikkeling, maar het begin is er. De Jong is voorzitter van de Haringgroothandelsvereniging.’
Hoe moet men dat nou toch begrijpen? Niet de top en nog in ontwikkeling. Er wordt volop haring gekaakt, gepekeld en ingevroren, die nog niet de top is. Maar die wil je toch niet om het nieuwe haringseizoen mee te beginnen (kwartje meer betalen makker, het is dan wel niet de top maar het is het seizoen he!).
Aanstaande donderdag begint het officieel met een nepveiling in Scheveningen van een vaatje haring. De haringpolitie controleert intussen of visboeren niet te vroeg nieuwe nieuwe verkopen, maar met de kwaliteit van de nieuwe haring bemoeit zij zich niet. Dat laat het visproductschap over aan het Algemeen Dagblad.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vind dat geen gek idee: het maakt het spannend én maakt mensen bewust van zoiets als .... kwaliteit.
Een haringboer is al begonnen, zag ik gisteren op de televisie, hij had lak aan de regie die in dienst van de supermarkten stond. Het kwaliteitsargument hanteerde hij niet, wel het economische, juist om het concurrentiespel tussen kleine en grote spelers te moegen spelen zoals hij dat wilde. Zonder regie.
Een hier bekend thema: Concurrentie maakt meer kapot dan je lief is: kwaliteit.
Zelfs als we ook wat voordelen kunnen opdreunen van concurrentie, jaja.
Moeten we voor de haringen het elfstedentochtkwaliteitsbeleid volgen? Het hele land kijkt en wacht geduldig tot enkele ijsmeesters hun kwaliteitsmetingen af hebben en de duim omhoog steken, en dan start het feest!
Geen cijfers, ik weet alleen uit Noorwegen dat het vetpercentage voor de tijd in het voorjaar gemiddeld ongewoon laag was, de afgelopen twee weken.
Het Visbureau geeft leerzame documenten uit over haring. Er staat onder veel meer in geschreven dat maatjesharing een vetpercentage van minimaal 16 tot maximaal 25 procent moet hebben. Overigens betreft het het vetgehalte van een hele haring. Een schoongemaakte haring die je eet langs de weg is wat minder vet.
Tip: frisoranje pekel in het emmertje is een goed teken. De haring heeft het beste voedsel gevonden; roeipootkreeftjes.
Daarom: hoe staat het met het vetpercentage van de haring?
Ik vroeg het gisteren een haringhandelaar op de Vredenburgmarkt in Utrecht. Vlgs hem stond het op 12%. Vlgs mij hoort er voor de kenners toch echt nog wat achter de komma.
Weet jij waar het nu op staat?