Trump twitte donderdagavond dat hij "een lang en zeer goed gesprek" had gevoerd met zijn Chinese evenknie Xi Jinping. Belangrijkste onderwerp: Trade, handel dus. Trump kondigde aan dat er tijdens de G-20, later deze maand in Argentinië, gesprekken zullen plaatsvinden.

Vanochtend meldde Bloomberg op basis van een viertal anonieme bronnen dat Trump zijn kabinet gevraagd heeft om een akkoord voor te bereiden. Trump zou op een 'staakt-het-vuren' in de escalerende handelsoorlog aan willen sturen. Of dat zou betekenen dat hij zijn tariefmaatregelen wil versoepelen, is niet duidelijk.

Het handelsconflict tussen de VS en China draait om het gapende handelsoverschot van China in het nadeel van de VS. Om het gat te verkleinen voerde Trump dit voorjaar een aantal tariefmaatregelen door, waarna China niet kon achterblijven en hetzelfde deed. Het conflict escaleerde en de VS dreigen nu zelfs de totale Chinese importstroom met extra tarieven te belasten.

Dat er nu mogelijk een 'deal' in voorbereiding is, kan een flinke plens olie op de golven betekenen. Maar analisten zijn niet onverdeeld positief. Misschien is het wel een trucje dat Trump uithaalt met oog op de midterm-verkiezingen van volgende week. "Ik geloof er geen snars van", zei Michael Every van Rabobank Hong Kong bijvoorbeeld. Volgens hem jaagt Trump op deze manier de aandelenkoersen omhoog en zet hij de Chinese leider zodanig voor het blok dat hij meteen een zondebok heeft als de deal niet door zou gaan. Trump heeft naast het handelsoverschot nog wat appeltjes te schillen met China, zoals diefstal van intellectueel eigendom, cybersecurity en de Chinese tarieven op Amerikaanse exportgoederen (waaronder soja). Dat laatste is een gevolg van zijn eigen handelsoorlog tegen China. Bij de verkiezingen van komende week kunnen de stokkende soja-exporten zijn partij op verlies komen te staan onder boerenaanhangers die Trump de rug toekeerden nadat hij hun belangen voor zijn wispelturige beleidsprongen verkwanselde.

Begin september schreven we dat Trump binnenlands kwaad bloed zet bij boeren en heel internationaal opererende Amerikaanse bedrijven. China kan onvoldoende terugslaan met tariefmaatregelen omdat het land een groot handelsoverschot heeft met de VS. Het land kan Amerikaanse ondernemingen op Chinese bodem wel aanpakken.



Dit artikel afdrukken