Een beetje vies is goed voor ons immuunsysteem. Daarom doen jonge gezinnen er daarom goed aan geen vaatwasmachine te nemen, schrijft Time.
Met de hand afwassen lijkt namelijk beter voor het immuunsysteem van kinderen.

Een mogelijke verklaring voor de toename van eczeem, astma en allergieën bij kinderen de laatste jaren is de, niet onomstreden, hygiënehypothese. Kinderen van nu zouden in een té schone omgeving leven. Zonder blootstelling aan bacteriën op jonge leeftijd komt ons immuunsysteem niet op het niveau dat we eigenlijk nodig hebben.

Met de hand afwassen versus de vaatwasser
Het Queen Silvia Children’s ziekenhuis uit Gotenburg, Zweden vroeg zich af of met de hand afwassen van de vaat hier iets mee te maken heeft. Onderzoekers ondervroegen daarom ouders en verzorgers van 1029 Zweedse kinderen in de leeftijd van 7-8 jaar. Uit het observationele onderzoek blijkt dat kinderen die uit een ‘handafwas-gezin’ komen minder kans op allergieën hebben dan kinderen uit een gezin met een vaatwasmachine. In gezinnen die met de hand afwassen heeft 23% van de kinderen (een geschiedenis van) eczeem tegenover 38% van de kinderen uit gezinnen met een vaatwasmachine. Als kinderen gefermenteerd voedsel of voedsel direct van de boer aten, waren de resultaten nog sterker.

Vaatwasser wast te schoon
Een mogelijke verklaring is dat op met de hand afgewassen bestek en eetgerei meer bacteriën achterblijven. In de vaatwasmachine wordt onze afwas beter schoon - een vaatwasser wast over het algemeen op hogere temperatuur dan een handsopje. Over een langere termijn komen handafwas gezinnen hierdoor via hun borden en bestek in aanraking met meer bacteriën op zitten. Dat zou een positieve invloed kunnen hebben op het immuunsysteem.

Het Zweedse onderzoek is observationeel. Het stelt geen daadwerkelijke oorzaken vast, maar alleen verbanden. Voor de daadwerkelijke oorzaak moet meer onderzoek gedaan worden. Zo is het bijvoorbeeld ook waarschijnlijk dat ‘handafwas-gezinnen’ een andere levensstijl hebben. Grote gezinnen, lage sociaal economische status, immigratiestatus en de verschillende vormen van afwassen kunnen ook oorzaken zijn van de verlaagde allergiekans.

Fotocredits: ‘Lyra loves doing dishes’ Jenny Lee Silver
Dit artikel afdrukken