"De varkens krijgen meer ruimte, hebben een buitenuitloop en kunnen in stro liggen en wroeten. Een grote stap voorwaarts voor het welzijn van het varken. Daarnaast is het vlees ook nog eens gewoon ontzettend lekker door onder andere het unieke ras. We zijn meer dan tien jaar bezig geweest met de realisatie. Dat de stal er dan nu staat en het eerste Beter Leven Keurmerk met 2-sterren in ons bezit is, maakt ons dan ook ontzettend trots.” Dat schrijft de familie Ten Have-Mellema over hun nieuwe stal met een speciaal gevoerd ras dat ze een merk meegaven: 'Hamletz', met zo'n r-tekentje dat zegt dat je het niet mag kopiëren. Ze wonen in Beerta, in het meest noordoostelijke deel van Groningen.

De toonzetting heeft iets opvallends. Dierenwelzijn, zoals gebruikelijk in Nederland, staat centraal. We vinden dat het dier het beter moet hebben en dat dat moet verkopen. Over smaak gaat het zelden. Bij Hamletz wel. Denise Dijkhof, category manager van supermarktformule PLUS, zei dan ook dat in food marketing eigenlijk alles draait om de smaak. Wist je trouwens dat biologische varkens vanwege de hoge voerkosten eigenlijk extra mager worden gehouden? Aangezien net dat beetje vet die extra smaak geeft, moet je zo'n gelukkig, maar alleen maar biologisch varken dus eigenlijk niet hebben als je het dier behalve om zijn betere leven ook om zijn smaak wilt eren. Dat kleine beetje extra vet hebben de Hamletz-varkens wel. Niks om bang van te worden, want het zit niet aan de randen van het karbonaatje of de speklap, maar is overal in het dier lekker dooraderd in het spierweefsel als smaak aanwezig. En bovendien: een beetje vet is weer helemaal hip en het mag. Het is extra lekker vanwege lupine-bonen door het voer, zegt de familie achter Hamletz.

Terug naar PLUS. Het vlees van het Groningse Hamletz-varken van de Ten Have's gaat nu als pilot de winkels van een aantal supermarktformules in. Daar blijft het liggen, zei PLUS, als het lekkerder is. Smaak bepaalt de herhalingsaankoop en dus of dit gelukkige varken zo'n toekomst heeft dat er veel meer van komen.

"Smaak, smaak, smaak", zei de mevrouw van PLUS gisteren bij de opening van de nieuwe stallen. Vandaag werd bekend dat het aandeel biologisch weliswaar flink stijgt, maar nog altijd beperkt is.

Ga Hamletz eens proeven en koop het nog een paar keer om de smaak te testen. Massaal gelukkig worden alleen varkens die we lekkerder vinden.

Het merk ziet er zo uit:


Annechien ten Have (l) bij de opening van de stal


Op RTV-Noord zijn de nieuwe stallen te bekijken. Annechien ten Have vertelt over het levenswerk van haar gezin: "na tien jaar is het eindelijk gelukt."
Dit artikel afdrukken