Wat is 'hot' in Hong Kong? Om daar achter te komen hoef je alleen maar te kijken waar de bankiers en high finance-jongens tegenwoordig hun dienst op draaien. De sloten Red Bull zijn uit. Tegenwoordig draait de city op hamburgers.

Gourmet hamburgers
Niet zomaar hamburgers, maar echte 'gourmet' hamburgers. Met bacon en kaas. Het afgelopen jaar is de gourmet hamburger trend vanuit New York en London over komen waaien naar Hong Kong. De vele expats daar hebben de trend met open armen ontvangen.

Liever nog dan in een hapje verfijnde sushi of dampende kom ramen zetten zij hun tanden in een sappige burger, schrijft Bloomberg. Minstens 4 gourmet hamburgerrestaurants openden dit jaar hun deuren. In Hong Kong groeide de hamburgeromzet vorig jaar met 6,4% tot $787 miljoen.

Bankiers: de nieuwe jager-verzamelaars
"Er loopt ontegenzeggelijk een lijntje van jager-verzamelaar, vlees, 0-bloedgroep naar bankiers - de nieuwe jager-verzamelaars", grapt Neil Tomes, de chef van Beef & Liberty, een van de nieuwe burgerzaken. "Ik vind het hele idee van even een hamburger eten met je collega-bankiers nogal ontwapenend. Je zit er niet met mes en vork en hoeft niet te laten zien dat je weet hoe het hoort of dat je het menu begrijpt." Zijn collega Aarik Persaud, van Butcher's Club Burgers, een openluchtgelegenheid waar de hip-hop uit de speakers knalt, valt hem bij: "Het is een goede tijd voor burgers wereldwijd. Als iets hot en populair is, dan móet je het proberen."

Halvering van de lunchpauze
Hoe hebben de bankiers nu eigenlijk de hamburgers op hun netvlies gekregen? Ze kregen ze letterlijk aangeboden: "Als mensen iets gratis krijgen, vergeten ze je niet", zegt Donald Klip van Caliburger. Daarom stuurde Caliburger deze zomer honderden gratis hamburgers naar de kantoren van de grote banken om bankiers voor zich te winnen. Maar wat misschien nog wel meer geholpen heeft, is de halvering van de lunchpauze in 2012. Dat geeft de hamburger de kans zijn reputatie als fastfood waar te maken. Zelfs in gourmet-uitvoering.

Fotocredits: Martin
Dit artikel afdrukken