Als “een groene wolk”, zegt Roland Goo, vliegen de parkieten hoog door de lucht. Wanneer ze rijpe oogsten zien storten ze zich massaal op de rambutans of lychees. Zíjn rambutans of lychees. Goo neemt het jachtgeweer ter hand en schiet honderden vogels per jaar, niet om ze uit te roeien maar in de hoop dat ze leren dat zijn plantages onveilig zijn. De afgelopen zes jaar hebben de zwermen tot 30% van zijn longan-, rambutan en broodvruchtoogsten vernietigd. En niet alleen bij hem. Heel het eiland zucht onder de terreur van de groene vogels.

De halsbandparkiet komt van nature voor in Midden-Afrika en Zuid-Azië en kwam in de jaren zestig als gewaardeerde kooivogel naar het Hawaïaanse eiland. Net als bij ons, waar de vogel in de stad en op het platteland inmiddels ook al een bekende is. En ook net als bij ons en in nog zo'n 35 landen ontsnapte per ongeluk een aantal paartjes. Hun nakomelingen vermengden zich later met andere stellen die door de orkaan Iwa in 1982 uit hun kooien werden bevrijd. Rond 2000 vlogen er op Kauai rond de 1.000 krijsende groene vruchteneters rond. Op dit moment zijn het er zo'n 5.000. Op het kleine Kauai is de populatiedruk zelfs 40% groter dan in Israël, waar 50.000 halsbandparkieten jaarlijks de halve amandeloogst heten aan te vreten. Omdat de vogels tot zo'n 30 jaar oud kunnen worden, verwachten lokale natuurbeheerders een verdubbeling van de populatie in de komende vijf jaar.

De halsbandparkiet staat bekend om zijn 'spilzucht' omdat hij de neiging heeft om een paar hapjes uit iedere vrucht te nemen om dan naar de volgende te gaan. Als het dier op Kauai wordt verjaagd van de fruitgaarden, bestaat de vrees dat de groene exoot binnenkort zijn activiteiten naar het beschermde regenwoud zal uitspreiden en daar het ecosysteem zal verstoren.

Grote concerns als Monsanto, Dow en Syngenta hebben proefvelden en –plantages op Kauai. Ook zij hebben last van de parkiet die de oogsten van hun proefvelden vernielt. Daarom heeft zich een onwaarschijnlijk verbond gevormd tussen deze 'multinationale indringers' en de veel kleinere lokale fruittelers van het eiland om samen bij de overheid te lobbyen om een oplossing. De staat Hawaï heeft $75.000 vrijgemaakt voor onderzoek naar bestrijding van de parkiet. De tegenstanders vinden dat niet genoeg. Zij wijzen op de Seychellen, waar afschot de exoten heeft uitgeroeid. Maar dierenactivisten willen daar niet aan. Zo'n maatregel zou wreed en ongepast zijn tegen de gevleugelde indringer.
Dit artikel afdrukken