Schade aan fruit
Omdat het erop lijkt dat de dieren in Nederland zich vanuit de stad ook op het platteland gaan vestigen, gaf de NVWA onderzoeksbureau CLM opdracht de schade aan boerengewassen te inventariseren. CLM constateerde dat het dier sinds kort schade in de fruitteelt veroorzaakt. Een risicoanalyse zou laten zien dat in fruitteeltgebieden gelegen tegen de randstad de schade kan toenemen. Ook de boomteelt en mogelijk de maïsteelt kunnen in de toekomst risico lopen op vraat door halsbandparkieten.
Mais nog niet ontdekt
De halsbandparkiet heeft een breed spectrum aan voedsel bestaand uit vruchten, zaden en knoppen. In Nederland eten ze boomknoppen, maar is nog geen schade gemeld vanuit boomkwekers. In andere Europese landen waar de halsbandparkiet zich heeft gevestigd, is schade vastgesteld aan allerlei soorten fruit (appel, peer, pruim), druiven en zacht fruit (frambozen). Net als in gevangenschap eten de vogels in Azië eten zaden van graansoorten, waaronder maïs en zonnebloem. Snijmaïs wordt in Nederland op grote schaal verbouwd maar het lijkt er op dat de Nederlandse halsbandparkiet deze voedselbron nog niet heeft ontdekt.
Fotocredits: Joost Witteveen
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Snijmais zullen ze waarschijnlijk ook niet aanpakken. Ten eerste (her)kennen ze misschien het zaad wel, maar dat het goed verpakt zit is waarschijnlijk nog een geheimpje. En bovendien oogsten Nederlandse maisboeren hun gewas voordat het zaad voldoende rijp is voor parkieten.