Het Hall’s Desem Volkoren van bakker Tom van Otterloo mag zich van NieuwVers ‘het Beste Brood van Nederland’ noemen. Een smaakjury bestaande uit Felix Wilbrink (Telegraaf), Loethe Olthuis (freelance voor o.a. Volkskrant) en bakker Carl Siegert koos het uit de broden van vijf finalisten die op Foodlog door een vakjury uit 20 inschrijvingen werden geselecteerd.

Het persbericht over de Finale, de winnaars en de publiekslievelingen is te lezen op de website van NieuwVers.

Tijdens de proeverij werd druk van gedachten gewisseld over de vraag of er lekker brood gebakken kan worden van Nederlands graan. Het experiment dat bakker René van der Veer uitvoerde met Zeeuws graan leek te laten zien dat het zelfs een hoog gewaardeerd brood kan opleveren. Een ander experiment liet zien dat buitenlands graan een geweldig brood oplevert. Hoe bak je het beste en lekkerste brood? NieuwVers en het Bakery Institute besloten nader in deze materie duiken en daarvoor in de komende maanden een speciale bijeenkomst te organiseren.

Bij die gelegenheid zal NieuwVers tevens zijn eerste bevindingen rapporteren over de manier waarop de vakjury's tijdens de afgelopen 5 'de/het beste ... van NL' de doelprincipes van de Food Revolution hebben toegepast. Het lijkt erop dat de principes kunnen worden ingezet om producten te karakteriseren naar hun mate van innovatie ten opzichte van de bestaande markt. Zo kan het publiek geholpen worden om te bepalen wat echt de moeite waard is als het de wereld en zichzelf vooruit wil helpen. Brood is het eerste terrein waarop NieuwVers wil proberen te laten zien hoe.


Maria Kolossa maakte een filmimpressie:
Fotocredits: vlnr Carl Siegert (jurylid), Tom van Otterloo (winnaar), Felix Wilbrink (voorzitter jury) en Loethe Olthuis (jurylid), NieuwVers
Dit artikel afdrukken