De totale hoeveelheid suikers komt bij deze producten alleen van de natuurlijk aanwezige suikers in de groenten en de appelen. Maar de nieuwe potjes bevatten ook aanzienlijk minder natuurlijke suiker dan de klassieke conserven. Zo is bij de Rode Kool gebruik gemaakt van appelsoorten die een licht zoete smaak geven en weinig suiker bevatten. Dankzij kruiden en specerijen, zoals kaneel, ui en lavas, krijgen de producten extra smaak.
“De traditionele varianten Rode Kool met Appel en Rode Bieten blijven overigens gewoon in het assortiment,” aldus Nicole Freid, directeur Marketing en Innovatie bij HAK. In deze klassiekers is ook het suiker- en zoutgehalte verlaagd, tot 20% in suiker en 40% in zout.
HAK adviseert consumenten die gezond willen eten om niet alleen naar toegevoegde suikers te kijken, maar ook naar de van nature aanwezige suikers. In 2013 is daar verwarring over ontstaan met HAKs appelmoes 0%.
We namen de proef op de som. Zelfgemaakte appelmoes van gelijke hoeveelheden Jonagold en Goudreinetten zonder toegevoegde suiker heeft volgens de redactie van Foodlog precies de juiste rinse smaakbalans van zoet en zuur. De 0% appelmoes van HAK was opmerkelijk genoeg een stuk minder zoet. HAK lijkt vromer dan de paus, wat appelmoes betreft althans.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is natuurlijk Roomser dan de Paus. De parate kennis van spreekwoorden en gezegden betreffende de wereldgodsdiensten is wat weggezakt ter redactie.
Waarom gelijke delen Jonagold en Goudreinet? Omdat dat lekkere appelmoes oplevert waar geen suiker bij hoeft.
Weet Van Dale dat niet?!?
Ik bedoel: dat appelmoesdictaat.
Het is ROOMSER dan de paus, niet alleen volgens mij, maar ook volgens vanDale.
Verder is de redactie van Foodlog maar één testpanel en is het maar de vraag waar Hak zijn appelmoes van maakt. Maken zij die zonder jonagold, dan is hij al gauw een stuk minder zoet.
Waarom besluiten jullie gelijke hoeveelheden Jonagold en Goudreinetten te nemen en niet bijv, 3 kwarten Discovery en 1 kwart Goudreinet? Ik noem/verzin maar wat.
Theo, ik denk dat Iris en ons tweede paar ogen hebben besloten eens te variëren. Ook Hak laat je de keuze.
Zo'n strenge versie is eerder vroom dan rijk rooms tenslotte, zoals ons potje na-koken van de appelmoes laat zien. En heus: dat hebben we écht gedaan.
Het is toch roomser dan de paus? Bieten (evenals wortelen en doppers) doe je geen suiker over, zoet genoeg. Zout hoeft ook niet. Nou de prijsverschillen met potjes van anderen met dezelfde inhoud nog wat dubbeltjes verlagen.