Met de gecertificeerde boerenkool en bieten ligt HAK op schema om zoals beloofd alle in Nederland geteelde zomer- en wintergroenten en peulvruchten in 2021 On the way to PlanetProof gecertificeerd te hebben. De eerste producten met dat certificaat waren rode kool (oktober 2019) en spinazie (mei 2020).

HAK betaalt 7% en 14% meer
Het keurmerk On the way to PlanetProof (zo heet sinds 2019 het voormalige Milieukeur agro/food producten, beheerd door de Stichting Milieukeur) is een duurzaamheidskeurmerk. Het bestaat in de glastuinbouw, sierteelt, akkerbouw en melkveehouderij (FrieslandCampina). Om het certificaat te verkrijgen moet er aan een aantal criteria voldaan worden om de milieudruk van pesticiden te beperken. Dat brengt meerkosten met zich mee. HAK neemt de extra kosten voor de telers voor zijn rekening. "Voor On the way to PlanetProof rode bieten en boerenkool betaalt HAK respectievelijk 7% en 14% meer," meldt de groentefabrikant.

Bij het grote publiek is het PlanetProof-keurmerk nog weinig bekend, ondanks het feit dat voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal het als een 'topkeurmerk' voor voeding beoordeelt. Dat zou HAK graag anders zien en daarom lanceerde de groentefabrikant in juni 'het Groene Normaal': eet meer lokaal, eet meer plantaardig en beloon telers voor hun inspanningen als ze duurzaam telen.

Teler Pieter Verschure: "Wij als telers hebben baat bij een publiek dat minder ver van ons af staat. Zij moeten uiteindelijk onze producten kopen. Er is veel mogelijk in Nederland, alleen mensen hebben geen idee waar hun groenten vandaan komen. En dat maakt ze onwetend over wat ze eten, hoe het is geproduceerd en hoe gezond het wel of niet is. We hebben wat dat betreft nog een lange weg te gaan." Stug door On the way to dus, zegt HAK.
Dit artikel afdrukken