De sigaar en sigaret gaan vanaf één juli in horecagelegenheden in de ban. De horecagelegenheden mogen wel afgesloten rookruimtes creëren, maar het personeel mag daar niet bedienen.
Winkelmanager Jan Kees de Nijs van Hajenius is somber gestemd over het aankomend rookverbod. Het sigarenhuis aan het Amsterdamse Rokin ontvangt nu al minder orders van restaurants en Amerikanen blijven ook nog eens weg vanwege de dure euro. De architect van Hajenius ontvouwt binnenkort zijn plannen voor de bouw van een afgesloten rookruimte. Volgens De Nijs is dat waanzin, daar antirokers in het rokerswalhalla niets te zoeken hebben.
Hajenius stelt de kunst van het sigarenroken voorop. Volgens De Nijs is er een Hajenius-sigaar voor ieder moment van de dag. Een sigaar bestaat dan ook uit 100% tabak en er is volgens de winkelmanager meer reukgenot dan rookgenot. De cliëntèle van Hajenius komt van heinde en ver om de aromatische geuren van de sigaren op te snuiven. Overigens is het roken van sigaren al lang geen mannenaangelegenheid meer. Steeds meer vrouwen ontdekken de sigaar. Zo is daar Salome, een club van sigaarrokende zakenvrouwen.
Bron : Fem Business - p. 67 met dank aan MKB-net
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor de sigarenrokers sigarendossier
@ Lizet: Het heeft even geduurd, maar hier is die top 100 ergenissen. Met dank aan de redactie van Lekker
Ergernissen Top-100
Fouten op de rekening, vieze menukaarten en onbekwaam personeel. Uit eten gaan blijkt niet altijd één groot feest, zelfs niet in de beste restaurants van Nederland. Sterker nog, er zijn genoeg redenen om je groen en geel te ergeren in de Nederlandse restaurants. Dat blijkt wel uit de talloze boze brieven, pikante mailtjes en soms zelfs scheldkanonnades die wij dagelijks op de redactie binnenkrijgen. Hieronder een overzicht van ergernissen die Lekker het afgelopen jaar ontving. Met op nummer één natuurlijk slecht eten.
1. Slecht eten.
2. Sigarenrokers.
3. Wijn wordt niet bijgeschonken.
4. Niet opgemerkt worden bij binnenkomst.
5. Mobiele bellers.
6. Slechte, te harde of te zachte muziek.
7. Te kunstig opgemaakte borden.
8. Onderbezetting.
9. Andere gasten krijgen veel meer
aandacht.
10. Klachten die niet serieus worden
genomen.
11. Sigarettenrokers.
12. Een beperkt aanbod van wijnen per glas.
13. Te veel of juist te weinig tijd tussen
de gangen.
14. Te gare gerechten.
15. Minachtend worden behandeld.
16. Personeel dat geen oogcontact maakt.
17. Onverzorgde presentatie van de
gerechten.
18. Vieze of versleten servetten of
tafellakens.
19. Fouten op de rekening.
20. Volle asbakken die niet verwijderd
worden.
21. Grote, luidruchtige groepen.
22. Jengelende kinderen.
23. Reclame op tafel.
24. Een fles mineraalwater krijgen als er
om kraanwater is gevraagd.
25. Te veel smaken op één bord.
26. Te weinig saus.
27. Te amicaal personeel.
28. Het niet presenteren van de fles bij de
huiswijnen.
29. Het niet verwijderen van overbodige
glazen.
30. Het gebruik van kant-en-klare producten.
31. Lang op de rekening moeten wachten.
32. Opdringerige verkooptechnieken.
33. Tafels die te dicht bij elkaar staan.
34. Maar één soort huiswijn.
35. Overvolle borden.
36. Het ontbreken van peper en zout op
tafel.
37. Brood wordt te vroeg weggehaald.
38. Geen naservies van brood, boter of olie.
39. Spelfouten op de menukaart.
40. Gekruid brood of brood met een
toevoeging.
41. Slechte koffie.
42. Personeel met een onverzorgd uiterlijk,
zoals vet haar of vieze oren.
43. Harde en koude boter.
44. Fabrieksfriandises, zoals koekjes in
plastic of chocoladekoffieboontjes.
45. Zelf de jas moeten ophangen.
46. Personeel dat vergeet wie welk gerecht
heeft besteld.
47. Ongemakkelijke stoelen.
48. Het niet laten proeven van de huiswijn.
49. Personeel met weinig productkennis.
50. Slechte akoestiek.
51. Gebrek aan vegetarische gerechten.
52. Kazen die niet op kamertemperatuur zijn.
53. Verslappen van de aandacht aan het eind
van de avond.
54. Slechte presentatie van thee, zoals
armoedige theezakjes in een kopje heet
water.
55. Beschadigd servies.
56. ‘Creatieve’ of onduidelijke
omschrijvingen van de gerechten.
57. Vieze glazen.
58. Personeel dat te veel met zichzelf
bezig is.
59. Slechte verlichting.
60. Niet goed schoongemaakte wc’s.
61. Extra brood op de rekening terugzien.
62. Andere wijn in dezelfde glazen als de
vorige.
63. Ongeïnteresseerd of nerveus personeel.
64. Geen aparte thee- en koffiekaart.
65. Te veel zoete tonen in een gerecht.
66. Gebrek aan bite in een gerecht.
67. Koud garnituur op warme gerechten.
68. Niet groeten bij het weggaan.
69. Honden van andere gasten.
70. Een overvolle menukaart.
71. Niet in de jas worden geholpen.
72. Inflexibiliteit van de chef-kok,
bijvoorbeeld in geval van allergie van
de gast.
73. Personeel dat naar rook ruikt.
74. Te langdradige uitleg van de sommelier.
75. Het ontbreken van ingrediënten die wel
op de menukaart worden genoemd.
76. Geen aparte dessertkaart.
77. Wijnglazen worden te vol geschonken.
78. Te grote porties.
79. Niet gegroet worden als de bediening
voor het eerst aan tafel komt.
80. Wiebelende tafels.
81. Te hoge of te lage omgevingstemperatuur.
82. Vieze of gekreukelde menukaarten.
83. Een overdaad aan amuses.
84. Nutteloze en oneetbare decoraties.
85. Te sterk gekruide sauzen of gerechten.
86. Onderschatten van de (wijn)kennis van
de gast.
87. Het ontbreken van een garderobe.
88. Niet zelf een tafel mogen uitkiezen.
89. Koude wc’s.
90. Katten van de zaak, zeker als ze
ongevraagd op schoot springen.
91. Personeel met vlekken op de kleding of
afgetrapte schoenen.
92. Het onjuiste gebruik van culinaire
termen.
93. Menu’s die alleen mondeling worden
voorgedragen.
94. Te grote menukaarten, menukaarten met
te veel tierlantijnen.
95. Wachten op een tafel ondanks
reservering.
96. Verlepte bloemen op tafel.
97. Het niet vermelden van dessertwijnen op
de dessertkaart.
98. Een niet-afgescheiden bargedeelte.
99. Het ongevraagd serveren van friandises
bij de koffie en thee.
100. Verrassingen op de rekening
Goed idee, ik zal er een post van maken.
Zullen we een lijst maken met wat we de 10 léukste belevingen in een restaurant vinden?
@Ailko, Zo'n Lekkerlijst lijkt me inderdaad heel leerzaam voor toekomstige horecamedewerkers. Je zou ook kunnen vragen: met welke verwachtingen ga je naar welk restaurant?