Als de Freestatt, zoals het apparaatje heet, in productie wordt genomen kost het €20 à €30. Het kan steeds opnieuw gebruikt worden en gaat jaren mee. Zo'n prijs is nog eens te doen als je bedenkt hoe groot de sociale en economische schade van de coronapandemie is.

Na de uitbraak van SARS-CoV-2 - het nieuwe coronavirus waar mensen, katten en nertsen Covid-19 van krijgen - zat dierenarts Bulle Koster uit Den Ham (Overijssel) niet stil. Samen met met zijn technisch partner Fred Dijkstra bedacht Koster de Freestatt, een polsbandje dat eruit ziet als een horloge.

Koster is verantwoordelijk voor de medische en virologische basis. Dijkstra ontwierp de techniek. Het ontwerp is gebaseerd op drie elementen: 1) vastgestelde immuniteit door middel van betrouwbare test, 2) het koppelen van de testuitslag aan een 100% hack- en trackvrij systeem op basis van vingerafdrukken en 3) snelle en gemakkelijke afleesbaarheid voor mensen die willen weten of een ander 'schoon' is.

Het tweetal maakte een eenvoudige website waarop ze het apparaatje presenteren en het ontwerp beschrijven. De immuniteit die het ding aan zijn drager garandeert, is gebaseerd op wat volgens Koster - met publicaties onderbouwd - bekend is over de mutatie van coronavirussen. Net als na vaccinatie, kun je na genezing van een besmetting na verloop van tijd weer besmet raken. Dergelijke besmettingen verlopen dan doorgaans minder heftig voor wie al eerder geïnfecteerd is geweest, maar zijn wel degelijk potentieel gevaarlijk voor wie ze oploopt en zelf nog niet besmet is geweest.

Hoogste mate van zekerheid
De testuitslag die aan de Freestatt ten grondslag ligt, neemt de risico's op gevaarlijke overdracht van het virus met de hoogst haalbare mate van zekerheid weg. Wie op basis van een test anti-stoffen blijkt te hebben, is voor een periode van 6 maanden veilig voor anderen. Daarna moet de eigenaar van een Freestatt zich opnieuw laten testen. Bij een positieve test wordt het apparaat opnieuw ingesteld en telt het weer voor een periode van 6 maanden af.


Ook wie geen antistoffen heeft en geen drager van het virus blijkt, kan zich met de Freestatt als ongevaarlijk identificeren. De immuniteitsidentificatie geldt voor dergelijke Freestatt-eigenaren slechts voor een dag, omdat de drager onderwijl besmet kan raken. Voordeel is dat de drager zonder persoonsidentificatie desgewenst toch veilig en ongeregistreerd voor een dag kan participeren aan het sociale verkeer waar hij aan mee wil doen.

Hoe het in de praktijk werkt
Wie besmet is geweest, test positief en krijgt bij het testlaboratorium een Freestatt uitgereikt zonder registratie in een database. Het lab koppelt de testresultaten aan de vingerafdruk van de eigenaar van de Freestatt. Registratie of andere koppelingen zijn niet nodig, omdat de afdruk uniek is. Daarom brengt de Freestatt geen Big Brother-discussies met zich mee zoals de contact-Apps waarmee de bevolking als geheel uiteindelijk te volgen wordt.

De eigenaar kan laten zien geen gevaar te zijn, door zijn vinger op het scherm van de Freestatt te leggen. Binnen de ingestelde periode van immuniteit, licht het groen op. Degene aan wie je wilt laten zien, weet daarmee zeker dat je veilig bent en dat het klopt op basis van de best mogelijke testmethoden en kennis over al bekende coronavirussen en dit nieuwste kroontjesvirus. Omdat het schermpje alleen even oplicht met een 'verse' vingerafdruk is fraude uitgesloten.

Tweede optie naast indirecte vaccinatieplicht
Afgelopen week kwamen de directe en zogenoemde 'indirecte' vaccinatieplicht in de Tweede Kamer aan de orde.
De indirecte plicht respecteert de lichamelijke integriteit van mensen die bezwaar hebben tegen de verplichting om iedereen tegen corona te vaccineren. Zulke mensen vinden dat er risico's aan vaccinatie kleven die ze niet onder druk van een algemene verplichting willen moeten ondergaan. De veiligheid van de nieuwe vaccins kan immers nooit voor 100% worden gegarandeerd. Vanwege de weerstand tegen verplichte vaccinatie, zal de politiek vermoedelijk kiezen voor een indirecte entplicht jegens medemensen. Wie ingeënt is, mag straks vermoedelijk vrij deelnemen aan het sociale verkeer. Uit eten, naar oma en opa, de trein in, vliegen, werken in het verzorgings- of ziekenhuis, naar festivals, naar congressen en klanten, de bus sturen, achter de kassa zitten en vakken vullen en nog veel meer kan dan alleen nog als je 'vrijwillig' geënt bent.

De Freestatt biedt een tweede optie: immuniteit. Wie besmet is geweest, is voor circa 6 maanden met een hoge mate van zekerheid veilig voor anderen. Nu vermoedelijk al meer dan 20% van de jongeren besmet is geweest met SARS-CoV-2 kunnen die alvast weer helpen de horeca aan de gang te houden. Als het apparaatje snel op de markt komt, hoeven ze niet te wachten op vaccinatie. Daar zit nog wel een barrière: het kost €1 miljoen om de eerste serie te maken, maar dan kan het ook voor het festivalseizoen weer start op de markt zijn.In een gesprek dat ik met Koster had, licht hij nader toe wat de Freestatt inhoudt. Verder vertelt hij dat overheid, experts, politiek en media tot op heden niet geïnteresseerd lijken in deze 'op een ander paradigma gebaseerde' mogelijkheid om de verspreiding van corona te beheersen.
Dit artikel afdrukken