In de Ondertussen van zaterdag 11 april zondag 12 april maandag 13 april vallen mij deze berichten op:

- de race naar het vaccin tegen het nieuwe coronavirus is meer dan spannend. Aan het begin van het Paasweekeinde kondigde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, in Bild aan dat er dit najaar al een vaccin zou zijn. Tot op heden werd gedacht dat het minstens een jaar en wellicht zelfs anderhalf jaar zou duren. Regeringen zitten met grote smart op een vaccin te wachten omdat de samenleving sociaal en economisch niet makkelijk - dat is een understatement - een ellenlange lockdown met grote beperkingen kan verdragen. Vanmorgen kwam eerst het nieuws dat het heil te verwachten is uit Oxford (Het Nieuwsblad). Vanmiddag zei Bloomberg dat er maar liefst 70 vaccins in ontwikkeling zijn en dat waarschijnlijk een Singaporees bedrijf het verst is met de ontwikkeling van een vaccin. Ook Bloomberg houdt de hoop erin en ziet het najaar als een haalbaar moment. Of het ook echt lukt, zal de tijd leren.

- in de NRC denkt Bas Heijne na over alle wereldverbeteraars die de oplossing voor de coronacrisis al klaar hebben. Hij maakt er korte metten mee. Heijne zegt het zo: "Dus juist omdat het totaal niet voorzien werd, dat is de paradox, juist omdat het ons plotseling overviel, zijn nu zoveel coronagoeroes stellig over wat wij moeten doen en wat deze crisis met ons gaat doen." Alle wereldverbeteraars zouden eerst eens na moeten denken over het waarom van hun stelligheid. Zelf deed ik ook een duit in het zakje dat Heijne me voorhield. Houd al die oplossingen eens even weg en laten we ons afvragen aan welke eisen oplossingen eigenlijk moeten voldoen. Daar is nu alle ruimte voor en het kan een boeiend democratisch proces opleveren om antwoord te geven op een vraag waar overheden sowieso iets van zullen moeten vinden: welke eisen stellen we aan biosecurity?

- hoelang - en vooral hoe - moeten we nog rekening houden met een beperking van onze bewegingsvrijheid door het virus? In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws leggen experts het uit. Je gaat de komende 2 jaar op vakantie in eigen land. Schoolklassen worden in 2-en gedeeld, zodat de ene helft 's ochtends op 1,5 meter uit elkaar kan zitten en 's middags de andere helft. Op terrasjes zal het net zo gaan: flink uit elkaar zitten. Dat betekent ook dat het flink duurder wordt terwijl wij vermoedelijk minder te besteden hebben omdat de nodige mensen hun baan zullen verliezen. En dat betekent weer dat er minder terrasjes zullen komen. Meest opvallende uitspraak in het stuk? Deze: Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera, pleit ervoor om zoveel mogelijk economische activiteiten zo snel mogelijk op een verantwoorde wijze terug op te starten. Als dat veilig kan. “Want als we onze economie zes maanden volledig lamleggen, hebben we geen economie meer en kunnen we ook onze gezondheidszorg niet meer betalen.”
Eindelijk weten we welk maximum er zit aan deze lockdowns, zelfs milde en 'intelligente'. Het verklaart de haast en hoop van Von der Leyen. President Macron kondigde vanavond verlengde strenge maatregelen af, maar óók een zwaar reguleerde heropening van het sociale en economische leven. Het land blijft dicht tot 11 mei, het moment waarop Frankrijk iedereen kan testen én iedere Fransman een beschermend masker kan kopen. De scholen voor kleine kinderen gaan vanaf 11 mei weer open. De middelbare scholen en universiteiten blijven tot de zomer dicht en zullen vermoedelijk pas in de herfst weer opengaan.

In Italië bedient de maffia zich van een beproefde taktiek om zich van steun te verzekeren: lokale maffia-families delen voedselpakketten uit aan Italianen die thuis in quarantaine zitten, schrijft The Guardian. "In de ogen van burgers is een bestuurder die op de deur klopt, en gratis eten brengt, een held. Die leider weet dan dat ze op deze families kunnen rekenen als dat nodig wordt,” legt Oxford-hoogleraar criminologie Federico Varese uit. De Italiaanse overheid maakt zich zorgen. Als we straks weer 'unlocked' zullen zijn, zal noch de winkelstraat (De Tijd), noch het kantoor (De Tijd) ooit nog hetzelfde zijn.
Gelukkig is 'de wetenschap' het er over eens hoe de ideale thuiswerkplek eruit ziet (Metronieuws): ergonomisch natuurlijk.
De tientallen kleine dierentuinen in ons land lijden onder het gebrek aan bezoekers (en dus inkomsten) en dreigen om te vallen, schrijft RTL. Maar hetzelfde geldt voor grote dieren: ook als er niemand komt kijken, moet een olifant eten - zo'n 200 à 300 kilo per dag, rekent een Thaise olifantenhouder voor (NPR).
In Afrika vermenigvuldigen zich de sprinkhanen. Nieuwe zwermen, 20 keer zo groot als de vorige plaag van februari, bedreigen Oost-Afrika (Independent). De bevolking daar moet binnenblijven om het coronavirus geen kans te geven.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken