De vanuit Hongkong verder geëxporteerde haaienvinnen liepen ook in volume terug, met zo'n 17,5%. En de uitvoer naar China zou zelfs met 90% gedaald zijn. De oorzaak? Mogelijk de Chinese aanpak van corruptie en luxe, waardoor haaienvinnensoep 'verdacht' is geworden. Ook is het denkbaar dat China zich langzaam maar zeker zorgen gaat maken over de ecologische balans in de oceanen.
De Huffington Post meldt dat naar schatting jaarlijks zo'n 100 miljoen haaien gevangen worden. Daardoor wordt inmiddels 25% van alle haaiensoorten (en roggen) met uitsterven bedreigd.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
zou er in NL wel eens ooit een klant bij de chinees geklaagd hebben dat er geen haaievin in zijn haaievinnensoep zat? (schijnt wel een punt te zijn bij ossenstaartsoep, zie elders). Surrogaat is vaak de redding van onze planeet!