Hoewel het vogelgriepvirus H5N8 legkippenhouderijen treft, heeft het ook grote consequenties voor de vleeskuikenindustrie. Nederland verwerkt wekelijks 7 miljoen vleeskuikens, maar mag die niet meer vervoeren. Dat zorgt voor lege winkelschappen bij supermarkten zoals PLUS, AH, Jumbo, Lidl en bij de slager.

Klant mag niet misgrijpen
Om die reden verplaatsen pluimveeslachterijen hun productie naar het buitenland.

Navraag bij pluimveeverwerkers leert Boerderij dat slachterijen hun productie naar met name België en Duitsland verplaatsen. Daar draaien de slachterijen van Plukon volop in ploegendiensten om de opgedroogde productie in Nederland op te vangen.

De klant niet mis laten grijpen, is voor het bedrijf van het allergrootste belang, zegt Boerderij. Wij mogen er als het ware niets van merken en er alleen van kennis nemen als gruwelverhalen op TV en in de krant. "Daar zijn alle inspanningen op gericht", krijgt het blad te horen van woordvoerder Gerda Zijlstra. Kippenslachters blijken hun productielocaties zelfs over meerdere landen te hebben verdeeld om situaties als die van nu het hoofd te kunnen bieden.

Vlees genoeg
De slachters zijn niet bang dat de wegvallende Nederlandse productie tot een tekort leidt. "Er is een groot aanbod vlees in Europa, ik verwacht niet dat de schappen snel leeg raken", zegt Joop Eskes van slachterij Esbro in Doetinchem. De gebruikelijke markt heeft dus voldoende ruimte om klappen op te vangen. Dat is tevens een verklaring waarom de prijzen van vlees doorgaans laag kunnen worden gehouden, terwijl boeren piepen over een te krappe dekking van hun productiekosten.

Fotocredits: kippenslachtlijn, Marel
Dit artikel afdrukken