Dat liet de Belgische zender VRT zien. Het filmpje is inmiddels een wereldhit, meldde de redactie gisteren.
In een video die de weg terugvolgt van een gummibeer die een consument in zijn mond stopt tot een levend varken, liet de VRT in augustus zien hoe de snoepjes worden gemaakt.
Gummiberen zijn haram. Iedere moslim weet dat. Ze worden gemaakt van keurig gezuiverd smaakloos gemaakt slachtafval.
De korte film laat ieder kind en zijn ouders begrijpen hoe een snoepje tot stand komt uit hetzelfde proces als een karbonaadje of bal gehakt. Huid, haren, bindweefsel, spieren en botten worden een kleurloze drager voor kleur- en smaakstoffen van een van 's werelds meest favoriete snoepjes.
Het is geen geheim, want je kunt het gewoon op Wikipedia vinden. Het geur-, kleur- en smaakloze bindmiddel gelatine wordt gemaakt van slachtafval. Dat kan overigens niet alleen van varkens maar ook van andere dieren dan varkens komen, met name van runderen.
Als mensen die dat niet weten het ontdekken, griezelen ze ervan. De Daily Mail vindt het dan ook een 'enge griezelvideo'.
Gelatine is er overigens ook in een plantaardige variant. Die heet agar-agar.
Nog een weetje voor griezelende vegetariërs en veganisten: ook marshmallows en zelfs plastic Coca-Cola flesjes bevatten resten van varken.
Dit artikel afdrukken
Gummiberen zijn haram. Iedere moslim weet dat. Ze worden gemaakt van keurig gezuiverd smaakloos gemaakt slachtafval.
De korte film laat ieder kind en zijn ouders begrijpen hoe een snoepje tot stand komt uit hetzelfde proces als een karbonaadje of bal gehakt. Huid, haren, bindweefsel, spieren en botten worden een kleurloze drager voor kleur- en smaakstoffen van een van 's werelds meest favoriete snoepjes.
Het is geen geheim, want je kunt het gewoon op Wikipedia vinden. Het geur-, kleur- en smaakloze bindmiddel gelatine wordt gemaakt van slachtafval. Dat kan overigens niet alleen van varkens maar ook van andere dieren dan varkens komen, met name van runderen.
Als mensen die dat niet weten het ontdekken, griezelen ze ervan. De Daily Mail vindt het dan ook een 'enge griezelvideo'.
Gelatine is er overigens ook in een plantaardige variant. Die heet agar-agar.
Nog een weetje voor griezelende vegetariërs en veganisten: ook marshmallows en zelfs plastic Coca-Cola flesjes bevatten resten van varken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#16 Dick, vooronderstellingen kunnen ontstaan als de producent/fabrikant niet zelf communiceert over zijn proces. Ik geloof er niet in dat consumenten a priori negatief tegenover een product of productiewijze zijn. Dat worden ze echter wel als andere partijen de communicatie overnemen en kritisch gaan framen. Als je producent van jouw consumptiegoed dan schittert door afwezigheid en niets van zich laat horen, dan voel je je als consument een beetje in de steek gelaten. Het is tenslotte aan de producent/fabrikant om te zorgen voor de license to consume voor zijn klant en daarmee zijn eigen license to produce.
Met het filmpje is niet zoveel mis. En toch en toch. Lees alleen al de framing: Grisly video.....
Dat dit zo uitpakt en wordt geframed is voor mijn gevoel omdat de (voor)oordelen over vlees en daarvan afgeleide producten op voorhand negatief zijn bij een aantal stakeholders. Dan is een "onthullend" filmpje over gummiberen een selffullfilling prophecy. Daar kunnen belanghebbenden -terecht- over piepen maar dat helpt niet.
Het begint met trots en vertrouwen in eigen huis. En dat consequent en consistent uitdragen. Dan voer je zelf de regie over je beeldvorming en kun je kritische opmerkingen hanteren.
Het zou een mooi onderwerp voor Wouter Klootwijk en de KvW zijn geweest. Want Wouter oordeelt niet op voorhand. Die komt kijken, registreert, stelt vragen en interpreteert. De rest is dan het oordeel van de kijker. Waarbij in dit geval de autoriteit van de journalist ook zeker helpt.
Marc, ik dacht er nog even over na. Ik snap je communicatie-opmerkingen en ben het daar mee eens. Vertel wat je doet en wat je functie is in de samenleving als bedrijf, anders doen mensen ontdekkingen die ze niet begrijpen. Veel ingewikkelder is het niet.
Hoewel .... Het in de praktijk brengen van 'just tell & show it' blijkt juist wel lastig omdat er zoveel verwachtingspatronen en gedachten over hoe de wereld in elkaar zou moeten zitten rondwaaien. Over de vooronderstellingen daarachter hebben we het niet, zodat er heel wat bedrijven zijn die liever hun mond houden.
Het filmpje van de VRT is prachtig. Het oordeelt niet. Het riep een oordeel op dat afkomstig is uit het interpretatievermogen van een internationaal Westerse publiek. En dat oordeel was duidelijk: jakkes. Iedereen had het kunnen voorspellen. Juist daarom is ook te begrijpen dat de snoepfabriek niet gaat vertellen dat die vrolijke beertjes van 'hoogwaardig verwerkte varkens-, runder-, schapen- en vissenonderdelen' zijn gemaakt.
Wat zou hetzelfde filmpje maar dan voor een Fleece-trui hebben opgeleverd? Of voor een duurzame auto die wordt gemaakt met hergebruik van 'afval', pardon 'hoogwaardig verwerkte resten van materialen die functioneel verouderd waren'?
wouter klootwijk liet ooit zien dat varkens taart en snoep eten die door Nijsen-Granico tot varkensvoer worden verwerkt. Er ontstond geen schandaal en geen jakkes. Waarom niet?
Nee, pens wordt hier doorgaans alleen aan honden gevoerd, ik zou er zelf geen hap van nemen zo enorm stinkt het, maar honden weten precies wat goed en schijnbaar lekker is, ze konden bij ons thuis nooit wachten tot het ontdooid was. Later moesten we het zelfs goed afdekken want de katten vonden het ook erg lekker, schiet niet op als je het laat ontdooien en een kat eet het bevroren spul al op.......
In vergelijking met Frankrijk heeft Nederland totaal geen traditie met het eten van magen en darmen. De authentieke Chinees, die heeft het op de kaart en die hebben er -Chineze- klanten voor.
Het recept van Joel ten spijt, is de grootste te nemen horde -los van de associatie- waarschijnlijk de verkrijgbaarheid. Dat het #13 extreem hip Grachtengordel eten zou zijn.... wie weet. Voor de echte culi's wellicht. Wat echt interessant is als we zouden weten, hoeveel mensen door Joël Broeckaert tot de pens worden overgehaald.
Maar het blijft natuurlijk extreem hip Grachtengordel eten, zo'n haute cuisine pens. Bewijs: zelfs bij Marqt kun je geen koeienmaag kopen.