Dat schreeft Wouter Vanhove, onderzoeker van duurzame landbouw- en voedselsystemen aan de Universiteit van Gent, in De Standaard. Op Foodlog werd onlangs een lange discussie gevoerd naar aanleiding van de uitspraak van Monsanto dat wie zich verzet tegen genetische gemodificeerde organismen (ggo's) 'elitair' is. GGO's zijn onvermijdelijk, zegt Monsanto, om de 9 tot 10 miljard mensen die we rond 2050 op aarde verwachten te kunnen voeden. De World Food Prize is die mening ook toegedaan en dus kreeg de Belgische onderzoeker Marc Van Montagu voor zijn bijdragen aan de techieken voor genetische modificatie een prijs.

Europa lijkt niet te houden van genetische modificatie. Daarom besloot Monsanto het continent maar op te geven. Het is dan ook verrassend dat romanschrijver en columnist Arnon Grunberg vanmorgen in de Volkskrant schreef:
"Maandag schreef een bio-ingenier in de landbouw, Wouter Vanhove, in De Standaard dat het probleem van ggo's is dat ze niet helpen bij de strijd tegen honger. Wellicht. Toch lijkt het mij fanatiek verzet tegen ggo's feitelijk weerstand tegen de moderniteit, een seculiere religie. Of misschien een waan.
Een van de meest voorkomende wanen is het geloof dat de eigen overtuiging heilzaam is voor de rest van de wereld."


Grunberg breekt een lans voor genetische modificatie, nadat Monsanto duidelijk heeft gemaakt Europa te hebben opgegeven. Je zou er bijna wat van denken. Dat doen wij niet.

Fotocredits: Nynke leest/is Tirza, uitsnede, Michiel Wijgmans
Dit artikel afdrukken