Zo'n 8.000 jaar geleden begonnen onze voorouders zich als landbouwers te vestigen en dieren te domesticeren. Ze gingen selectief dieren fokken, zodat die steeds meer aangepast raakten aan het leven dichtbij de mens. Onderzoekers van de Zweedse Linköping University vermoeden dat onze voorouders steeds de tamste kippen hebben geselecteerd.

Angstig versus tam
Om te bepalen of de mate van angst die een dier heeft om in de nabijheid van mensen te leven bepalend was, deden de onderzoekers een simulatieproef uit met bankivahoenders (Gallus gallus), de voorouders van onze huidige gedomesticeerde kippen. In hun proef selecteerden ze steeds de hoenders die de minste aangeboren angst voor mensen toonden. Als controlegroep deden ze hetzelfde met de kippen die het meest angstig waren bij mensen.

Het is daarom niet gek te veronderstellen dat onze voorouders dieren niet selecteerden op hun productiecapaciteit, maar vooral omdat ze gemakkelijk te hanteren waren
In slechts 5 generaties bleken de hoenders steeds tammer te worden. Tegelijkertijd ontwikkelden de tamme hoenders bovendien een snellere stofwisseling en haalden ze grotere eieren uit een kilo voer. De angstige hoenders in de controlegroep verbruikten juist meer voer, groeiden slechter en legden minder grote eieren. Ook bleken de niveaus van het hormoon serotonine hoger in de tamme hanen.

Productie stijgt vanzelf bij succesvol samenleven
Volgens onderzoeksleider Per Jensen is een toenemende mate van tamheid de doorslaggevende factor in dieren om succesvol met mensen samen te kunnen leven. "De resultaten laten zien dat dit automatisch tot veel van de kenmerken kan hebben geleid die wij en onze voorouders op prijs stelden in gedomesticeerde dieren. Het is daarom niet gek te veronderstellen dat onze voorouders dieren niet selecteerden op hun productiecapaciteit, maar vooral omdat ze gemakkelijk te hanteren waren." Volgens Jensen zijn de resultaten ook van toepassing op andere gedomesticeerde dieren zoals varkens, schapen en runderen, meldt Science Daily.

Fotocredits: 'Red Junglefowl hen', Brian Gratwicke, via Wikimedia
Dit artikel afdrukken