Wat denkt foodlog:
- zijn ze duurder of goedkoper dan kleine?
- zijn ze ouder of even oud als hun kleine broertjes en zusjes?
- waarom zien we ze niet bij Albert Heijn en de Jumbo?
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik sprak zojuist m'n contact in champignonland. De VS produceren wel veel maar zijn ook een grote consument, zodat ze maar weinig exporteren.
China doet veel in andere paddestoelen (de statistiek van Mr. Ooijer gaat waarschijnljk over mushrooms, dus incl. alle paddo's die je maar kunt bedenken). Hoeveel champignons het land precies op de markt brengt wist m'n contact niet uit zijn hoofd, maar een feit blijft dat de strijd op de wereldmarkt rond champignons vnl. gaat tussen China en Nederland. Polen is echter hard op weg en serieuze concurrent van die twee te worden.
En nou de maten: wij eten normaal gesproken kleintjes. Bij de Lidl koop je waarschijnlijk meestal de 'in betweens', de middels: te groot geworden kleinen en te klein gebleven reuzenchampignons. Die zijn nl. goedkoper. Soms zijn ze een beetje reus (officieel vanaf 6 cm, maar gemiddeld toch wel 7,5/8), dan weer een beetje klein. Vandaar, want Lidl koopt lekker goedkoop in.
Gewonnen!!!!!!!!!!!!
Oei, ik was dit raadsel even helemaal uit het oog verloren. Ze zijn even oud en eerder goedkoper dan duurder. Wat bij Portobello's wel is gedaan - een doorgegroeide grotchampignon anders noemen en positioneren, is men bij witte champignons vergeten.
Dat Aldi ze heeft is alweer niet gek: die kopen Europees in en nemen dus ook de grote af die in Nederland eigenlijk niet verkocht worden maar zo weer terugkomen. Het is een soort 'exotisme'.
Jeemig de US de grotere. Meer dan overtuigende cijfers. Ik moet 'ns even achter m'n informanten aan en niet zomaar alles geloven wat ik hoor ;-) Gelukkig wordt hier opgelet!
Volgens de FAO is Nederland nummer drie ter wereld in het produceren van paddestoelen (in 2006).
China: 1.504.698 ton
USA: 382.541 ton
Nederland: 225.000 ton.
Het verschil met China is dus aanzienlijk.
Polen groeit, maar zit op 130.000 ton, en is daarmee binnen Europa een concurrent aan het worden.
Portobello's liggen wel bij de AH hier.
Offtopic, maar wel leuk: de FAO site bevat ook cijfers over eetgewoontes. De gemiddelde Chinees krijgt per dag 66 kcal suiker binnen, de gemiddelde Nederlander 458 kcal.
1. Goedkoper
2. Even oud
3. Omdat je daar geen leuke schijfjes van kunt snijden.